Pentru sănătatea ochilor, este indicat să îţi diversifici dieta alimentară, punând accent pe consumul peştelui, legumelor şi fructelor, susţin experţii americani.
Peşte. Somonul, tonul şi sardinele, adică peştele gras, precum şi uleiurile grase au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3, benefici împotriva sindromului de ochi uscat şi retinopatie. Somonul este bogat în astaxanthin, un antioxidant puternic, care se găseşte şi în anumite alge şi creveţi. Contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare senile (DMS). Uleiurile de peşte sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, cu efect împotriva DMS şi a proceselor inflamatorii care afectează ochii.
Legume. Varza, broccoli şi spanacul furnizează luteina, care protejează ochii împotriva deteriorării din cauza stresului oxidativ şi contribuie la îmbunătăţirea acui­tăţii vizuale. Betacarotenul din morcovi, spanac sau pătrunjel luptă împotriva sindromului de ochi uscat, susţine fluxul de sân­ge la nivel ocular şi îmbunătăţeşte vederea în întuneric.
Fructe. Cireşele, afinele, coacăzele şi strugurii conţin un pigment numit antociani, cu proprietăţi antioxidante puternice şi cu efecte benefice asupra circulaţiei sangvine oculare. Flavonoidele, care se găsesc într-o mare varietate de fructe, sunt bune, în general, pentru sănătatea ochilor, potrivit www.alegesanatos.ro.