fonduri_mutuale_61181600-8071414Conturile de economii şi investiţiile în titluri de stat şi fonduri de investiţii sunt alternativele la economisirea în depozitele bancare, a căror atractivitatea a fost analizată de Finzoom.ro.

Creditele imobiliare în lei sunt mai ieftine decât cele în euro

Ai CREDIT la BANCĂ? Trebuie să ştii asta

Depozitele aduc un castig real din ce in ce mai mic, chiar negativ in unele cazuri. De exemplu, pentru 1.000 lei ţinuţi într-un depozit bancar timp de un an, se poate câştiga maxim 15 lei, dar se şi poate pierde 85 lei la retragere, din cauza impozitului şi a comisioanelor, a calculat Finzoom.ro.

Dobanda  a scăzut până la un minim istoric (nu mai mare de 3% la lei), statul român ia 16% din venitul dobânzi şi, de anul viitor va lua 5,5%  – contribuţie la asigurari de sanatate (CASS). Comisioanele, de deschidere şi de administrare pot ajunge împreună şi la 90 lei pe an. Se mai adaugă un comision de retragere numerar (la ghişeu) de 0,4% – 0,5% din suma retrasă.

Alternativele la depozitele bancare sunta avantajoase dacă se şine seama de caracteristicile care pot constitui un risc.

Studenţii vor putea beneficia de credite începând din anul universitar viitor

Premieră în România: credit pe loc, fără adeverinţă de salariu, la ING, prin acord cu ANAF

 
Conturile de economii

Conferă flexibilitate economiilor, care pot fi retrase, fără penalizări, ca în cazul retrageri banilor dintr-un depozit înainte de termen. Această facilitate costă, de obicei, iar dobânda este mai mică faţă de cea încasată la anumite termene din depozite.

Totuşi, “conturile de economii pot avea şi dobânzi de 3% şi comisioane zero (de exemplu conturi de economii pentru copii)”, potrivit FinZoom.ro. La fel ca şi depozitele, conturile de economii sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB) în limita a 100.000 euro pe deponent şi bancă.

Titluri de stat, obligaţiuni

Sunt de obicei prea scumpă petrnu marea majoritatea a românilor, chiar şi în cazul aşa zisei emisiuni de retail, recent lansate la bursă (1.000 de lei pe tiltlu). Sunt emise şi garantate de stat ceea ce face din ele altenrativa cea mai puţin riscantă în afară de depozite şi conturi de econolmii

Avantajul este că nu sunt impozabile, la vânzarea înainte de termen preţul va şine seama de dobânda neîncasată, dar preţul luat la bursă poate varia mult în funcţie de condiţiile generale de piaţă.

O formă mai accesibilă de investoiţie în tilturile de stat sunt fondurile mutuale, ale căror tilturi se pot cumpăra cu câteva zeci de lei.

Continuare pe economica.net

Related

comments