Meteorologii au emis cod portocaliu şi cod galben de caniculă pentur mai multe judeţe din ţară, începând de marţi. Prezent la şedinţa Comandamentului de Urgenţă de la Guvern, directorul ANM, Ion Sandu, a declarat că nu este exclus ca începând de miercuri să fie emisă avertizare COD ROŞU de caniculă pentru vestul României.

“Aş vrea sa fac două observaţii suplimentare faţă de informaţiile conţinute în cele două avertizări emise deja de ANM. Prima: judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla si marti şi miercuri sub cod portocaliu, două zile consecutiv, spre deosebire de judetele din est. Nu excludem posibilitatea ca în aceste judeţe să fie emis COD ROSU pentru caniculă în cursul zilei de miercuri. De ce accentuez cu aceste judete, trebuie mare atentie pentru că miercucri noaptea vor fi emise cu siguranţă avertizari de descărcări electrice si furtuni foarte puternice, violente.

A doua observaţie, pe parcurul zilei de joi in sud şi est se va extinde codul galben de canicula şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni şi în sud-est. Ca o concluzie, există o parte bună a informaţiei că România va traversa o perioadă cu perioade scurte de coduri portocalii sau rosii de temperaturi extreme, e adevărat că acestea alternează cu instabilitate, dar partea bună este că nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei unde de o săptămână este cod roşu.

Trebuie să fim atenţi că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la temperaturi de 35 – 40 de grade, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioada grea pentru că este posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă”, a declarat Ion Sandu, şeful ANM.

Potrivit meteorologului Silviu Grigore, miercuri se aşteaptă ca mercurul din termometre să urce până la 40 de grade Celsius în Oradea, Arad, Timişoara, şi 39 de grade Celsius în Alba Iulia, Satu Mare, Iaşi, Bacău.

COD GALBEN DE CANICULĂ. În cursul zilei de luni, 6 iulie, vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară în regiunile vestice şi nord-vestice, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Maxime termice de 35…36 de grade vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

cod_1_78728500-4252792

De marţi, 7 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană.

COD PORTOCALIU DE CANICULĂ. În după-amiaza zilei de marţi, 7 iulie, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

cod_2_7_39480600-7091489

COD PORTOCALIU DE CANICULĂ. Miercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.

În după-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

cod_2_8_75899200-5140032

Valul de căldură va persista şi pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice şi estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul ţării.