Proiectul noului Cod Fiscal, reexaminat în urma cererii lui Klaus Iohannis, a trecut joi (3 septembrie) de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare. Principalele amendamente vizează:
- reducerea cotei TVA, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, şi de la 20% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2017;
- eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016;
- eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.
Ce s-a trecut însă cu vederea ar fi majorarea taxelor locale. Administraţiile financiare vor putea aplica cote de impozitare între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă a clădirilor rezidenţiale, faţă de 0,1% în prezent. De asemenea, impozitul pe clădiri va fi diferenţiat, în funcţie de scopul utilizării acestora. Dacă însă clădirea are destinaţie mixtă – domiciliu şi sediu social pentru firmă sau pentru persoană fizică autorizată – impozitul se majorează de aproape 10 ori. În schimb, sunt avantajaţi cei care deţin mai multe case şi cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi. Pentru prima casă în afara celei de domiciliu se plătea până acum, la primărie, un impozit majorat cu 65%, pentru a doua – un impozit mărit cu 150%, iar pentru a treia – cu 300%. Aceste taxe majorate vor fi eliminate din 2016. De asemenea, noul Cod Fiscal aduce veşti proaste şi pentru persoanele cu profesii independente, care vor plăti contribuţii individuale la pensii majorate cu 10,5%, în limita a 5 salarii medii pe economie. Astfel, vor fi dezavantajaţi cei care câştigă în medie până la 2.500 euro/lună şi vor fi avantajaţi cei cu bani mai mulţi. În România sunt 650.000 de persoane fizice autorizate.
Noul document mai prevede aplicarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% la toate veniturile. “De exemplu, deşi impozitul pe dividende nu mai scade de la 16% la 5%, rămâne în vigoare prevederea care stabileşte ca obligatorie plata CASS şi pentru aceste venituri. În prezent, persoanele care au contracte de muncă nu plătesc CASS pentru veniturile din dividende”, potrivit unor analişti, citaţi de gandul.info.
Taxe care cresc
- CAS pentru venituri din activităţi independente (deşi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creşte semnificativ)
- CASS (5,5%) pentru dividende, dobânzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau dacă existau venituri din salarii sau activităţi independente
- Impozitul pe clădiri datorat de persoane fizice pentru spaţii cu destinaţie comercială.
Taxe care scad
- Cota standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile va scădea în 2016 de la 24% la 20%
- Impozitul pe clădiri pentru locuinţe, la persoane fizice, pentru mai multe imobile deţinute
- Impozitul pe clădiri, pentru locuinţe deţinute de persoane juridice – de la 1,5% la 0,08-0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale
- Se elimină “taxa pe stâlp” pentru construcţiile din agricultură.
Ce măsuri se amână pentru 2017
- Eliminarea supraaccizei la carburanţi
- Reducerea impozitului pe dividende, de la 16% la 5%
- Eliminarea taxei pe stâlp
- Reducerea cu 18%, în medie, a accizelor
- Plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări de sănătate la cinci salarii medii pe economie
Ponta n-a votat Codul, dar a dat cu subsemnatul la DNA
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că România va avea, de la 1 ianuarie, unul dintre cele mai moderne Coduri Fiscale din Europa, el precizând că n-a mai votat Codul în Camera Deputaților deoarece l-a votat în iunie. Stenograma şedinţei din 24 iunie, atunci când a fost votat prima oară documentul, spune însă altceva. Numele său nu figurează pe lista deputaţilor care au votat Codul Fiscal.
Mai mult, în ziua respectivă, el era internat în Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde a fost operat la genunchi. Dacă la Parlament s-a dat lovit, la DNA n-a mai avut cum. Chemat ieri, pentru a patra oară în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta a fost audiat timp de două ore. “Mi-am spus punctul de vedere, am răspuns la toate întrebările”, a declarat premierul, după audieri.
click