Ideal ar fi ca mancarea gatita sa se consume in cel mult 24 de ore. Asa recomanda nutritionistii, dar si specialistii in boli infectioase. In felul acesta, preveniti afectiunile gastro-intestinale comune.

Mancarea gatita trebuie consumata in cel mult 24 de ore

Salmonella determina frecvent astfel de infectii, desi regulile de protectie sunt banale.

Consumati rapid hrana proaspat preparata. Mancarea gatita si uitata in frigider cu zilele reprezinta un mediu excelent de cultura pentru micro-organismele ce determina infectii digestive. Daca, totusi, pastrati din ea, separati-o de alimentele crude, mai ales cele de origine animala.

Carnea, laptele si ouale crude sunt preferate de salmonella, o bacterie prezenta peste tot in mediu. Si care rezista pana la temperaturi de pana la 70 de grade Celsius. Important de stiut este ca majoritatea alimentelor contaminate arata si miros normal.

Medicii avertizează: ce se întâmplă dacă mănânci covrigi în fiecare zi

10 lucruri pe care nu trebuie sa le mai mananci niciodata

“Daca e vorba de copii sub 2 ani sau de adulti de varsta treia sau de pacienti cu form de imuno-depresie, sigur ca manifestarea bolii este accentuata”, spune Maria Nica, medic primar medicina de laborator.

Asa ca fara oua crude in compozitia inghetatei de casa sau a altor creme, recomanda medicii infectionisti. Iar daca ati lucrat cu carne cruda ori lapte nepasteurizat, spalati toate suprafetele inainte de a pune mana pe legume sau fructe.

 Mancarea gatita trebuie consumata in cel mult 24 de ore

Cum de altfel si ustensilele de bucatarie trebuie frecate cu detergent si clatite cu apa calda dupa utilizarea produselor de origine animala nepreparate. Inutil sa amintim ca si inainte, si dupa masa, spalarea mainilor e o actiune ce tine de regulile elementare de igiena.

“Pacientul poate sa poarte in tubul digestiv salmonel,a dar fara sa manifeste boala, este periculos pentru ca transmite celor din jur, care poate sunt cu imunitatea scazuta”, explica medicul.

Transmiterea bolii este fecala-orala. Asadar, mainile trebuie spalate obligatoriu dupa ce folositi toaleta.

Purtatorii sanatosi de salmonella nu au nici diaree, nici febra si nici varsaturi. In caz ca apar astfel de simptome, provocarea pentru medici este ca, in formele usoare de boala, sa evite un tratament cu antibiotice.

“Tratamentul antibiotic favorizeaza 2 lucruri grave- portajul samonelei adica pacintul pierde simptomele, dar salmonella ramane in interiorul lui”, spune medicul.

Distrugerea florei normale determina cercul vicios. Bacteria va coloniza mai abitir tubul digestiv. Doar in formele foarte grave de infectie sunt recomandate antibiotice, trei tipuri.

Dupa un astfel de episod, sunt necesare trei examene coproparazitologice negative pentru linistea pacientului.

Related

comments