Pe vremuri, oamenii casatoriti ramaneau impreuna pe viata, chiar si atunci cand nu se mai intelegeau sau cand cuplul devenea de-a dreptul toxic, marcat de efectele violentei verbale si fizice. Statutul de persoana divortata era considerat – mai ales in mediul rural si in special pentru femei – unul rusinos, asa ca multi preferau sa traiasca o viata nefericita, decat sa isi asume despartirea.
In ultimele decenii, lucrurile s-au schimbat si doar in mediile sarace si inapoiate se mai considera ca divortul este ceva rusinos. De fapt, e vorba doar de decizia a doi oameni majori, responsabili, de a-si continua viata separat, asa cum fiecare crede ca e mai bine pentru sine.
Acest proces de separare se poate desfasura in unele cazuri simplu si rapid, dar alteori implica si complicatii precum stabilirea domiciliului si a pensiei alimentare pentru eventualii copii minori sau impartirea bunurilor care fusesera detinute in comun.
Daca te afli intr-o astfel de situatie, cea mai buna decizie este sa apelezi la un avocat partaj de la un cabinet cu prestigiu si experienta, precum Duhnea Dana Elena din Iasi. Cu ajutorul acestuia, vei primi cu siguranta tot ceea ce ti se cuvine, din ceea ce ai detinut impreuna cu sotul sau sotia.
Tipurile de bunuri care se impart, in cazul unui divort
Exista mai multe tipuri de bunuri care se impart intre cei doi soti. Cu ajutorul unui avocat partaj, poti sa treci in revista tot ceea ce ti se cuvine, evaluand urmatoarele categorii principale din ceea ce ati detinut anterior in proprietate comuna:
• atat bunurile mobile, cat si cele imobile dobandite in timpul casatoriei, de catre oricare dintre cei doi soti;
• toate sumele de bani care se afla in conturile curente ale sotilor, atat timp cat acestea pot fi integrate, conform legii, in masa partajabila;
• orice sume de bani care au fost imprumutate de catre soti sau de catre unul dintre acestia, pe durata casatoriei, unei terte persoane, si care, pana la momentul partajului, nu au fost restituite;
• toate veniturile provenite din chirii, din arenzi sau din orice alte surse, realizate de catre soti prin folosirea bunurilor comune, precum si de catre terte persoane, prin folosirea bunurilor sotilor.
Modalitati concrete de solutionare a procesului
Exista doua modalitati de finalizare a unui asemenea tip de proces, beneficiind de asistenta unui avocat partaj.
Cea mai simpla este calea conventionala, care consta in incheierea unei tranzactii fie la un notar public, fie in cadrul procesului de divort. Ea este posibila atunci cand cei doi soti s-au pus de acord asupra impartirii bunurilor, iar intre ei nu mai exista niciun fel de neintelegere.
Daca nu s-a ajuns la o intelegere, va fi nevoie ca o instanta de judecata sa emita o hotarare judecatoreasca. Aceasta a doua varianta este mai complicata, dureaza mai mult timp si necesita o buna reprezentare in fata instantei, care poate fi realizata doar de catre un avocat partaj. Ea implica inclusiv cheltuieli mai mari, astfel ca reprezinta o solutie doar in situatiile in care exista neintelegeri majore.
In final, bunurile vor fi impartite intre fostii soti fie prin partajare in natura, fie prin vanzare si impartirea pretului obtinut, fie prin atribuirea intregului bun unei singure parti, in schimbul unei sulte.
Asigura-te ca vei primi tot ceea ce ti se cuvine, intr-un proces de divort! Daca esti din zona Moldovei, apeleaza cu incredere la un avocat partaj de la Cabinet Duhnea Dana Elena – AvocatIasiDuhnea.ro.