Literatura este, în sens larg, domeniul care studiază operele beletristice, științifice, tehnice, muzicale, etc., deci inclusiv literatura de specialitate din diverse domenii. În sens restrâns, literatura este domeniul care se ocupă cu studiul operelor beletristice, al creațiilor exprimate numai cu ajutorul cuvintelor. Studiul literaturii este esențial pentru dezvoltarea vocabularului, pentru cunoașterea condiției umane și pentru îmbogățirea sufletească.
Termenul „beletristic” vine din germanul „belletristisch” și semnifică „care aparține literaturii artistice, privitor la literatura artistică”.
Având de ales din mii de volume de literatură artistică, de la beletristică locală și până la toate volumele pe care piața românească le propune an de an, de la tot ce este reprezentativ în acest colț de Europa și nu numai, oferta de carte nu se limiteaza la ceea ce aduce Europa, ci pot fi remarcați autori cu milioane de cititori, autori aparținând unor arii lingvistice care acoperă părți importante ale mapamondului: autori de limba engleză și engleza americană, autori francofoni sau de limba germană, reprezentanți ai lumii musulmane sau ai literelor continentului asiatic. Toate acestea alcătuiesc puncte care comunică între ele și care fac lumea în care trăim mai mică, mai liberă, mai respirabilă. Expuși atâtor feluri de a simți posibilitățile de expresie, atâtor feluri de a mărturisi și de a căuta frumusețea, plinătatea, fericirea, sensul, cititorii își iau un pașaport de cetățean al lumii.
Cititul este o activitate redescoperită de foarte mulți oameni în prezent. Nenumărate studii au demonstrat faptul că lectura poate să influențeze viața într-un mod pozitiv, determinând persoanele să ia decizii mai bune, să înțeleagă mai bine anumite evenimente sau să își mențină un echilibru emoțional puternic. Beletristica trebuie să facă parte din viața copiilor și adulților, deoarece dezvoltă imaginația, formează personalități plăcute, dezvoltă abilități de comunicare, înmulțește perspectivele, îmbunătățește gândirea critică, relaxează și îmblânzește sufletul.
Cărțile de beletristică de top sunt inspiraționale și pot motiva cititorul, aducând o stare de bine pe măsură ce sunt citite pagină cu pagină.
Numărul mare de titluri existente pe plan mondial obligă orice persoană să caute pe îndelete pentru a reuși să-și pună la punct o listă cu top 10 cărți de citit celebre în întreaga lume.
Pentru a obține o perspectivă nouă asupra vieții este important să fie parcurse și romane ale autorilor antici sau clasici, nu doar pe cele ale scriitorilor contemporani, așa că topul celor mai bune cărți de beletristică recomandate trebuie să le cuprindă în egală măsură, pentru a oferi inspirația și motivația de care cititorul are atât de mare nevoie:
- „Mizerabilii”, de Victor Hugo;
- „Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens;
- „Ben-Hur”, de Lewis Wallace;
- „Jurnalul Annei Frank”, de Anna Frank;
- „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Ken Kesey;
- „Crimă și pedeapsă”, de F. Dostoievski;
- „Utopia”, de Thomas Morus;
- „Principele”, de Niccolo Machiavelli;
- „Străinul”, de Albert Camus;
- „Împăratul muștelor”, de William Golding.
În concluzie, cititul este foarte important în viața fiecărui om, pentru că reușește cu succes să-i aducă satisfacții nebănuite, reduce stresul și depresia, dezvoltă creierul și îmbunătățește memoria, extinde nivelul de creativitate, perfecționează comunicarea, vocabularul și scrisul, ajută la concentrare. Este un hobby avantajos, pentru că elimină plictiseala și monotonia, dezvoltă capacitatea de a socializa. Alege una dintre operele de beletristică prezentate în topul de mai sus și relaxează-te învățând lucruri noi!