Încetarea din viață a unei persoane dragi nouă nu ne găsește niciodată pregătiți. Înmormântarea acesteia trebuie să aibă loc cu respectarea prevederilor legale în acest sens, dar și a cutumelor religioase. Ai optat să apelezi la o firmă de servicii funerare pentru a se ocupa de toate aceste aspecte, pentru ca tu să ai timpul fizic necesar să îți iei rămas bun, așa cum se cuvine. Dar, știi cum se spune, niciodată nu reușești să mulțumești pe toată lumea, pentru că de fiecare data se găsește cineva care să comenteze câte ceva. Un astfel de subiect de discuție este și doliul. Cât ține acesta și care este rolul lui? Iată ceea ce încercăm să lămurim în rândurile următoare.
Regretul pentru pierderea suferită
Doliul este, potrivit specialiștilor, cea mai bună metodă prin care reușești să îți arăți atât regretul pentru pierderea suferită, cât și o modalitate de a te simți împăcat cu tine, pentru că te ajuta să treci mai ușor peste șocul emoțional. Facem o mică paranteză și îți aducem la cunoștință și faptul că există unele firme de servicii funerare Bucuresti care oferă chiar și consiliere psihologică în aceste momente.
Cu toate acestea, doliul nu trebuie ținut pentru că ”așa se face”, ci pentru că așa simți. Partea interioară – cea care suferă, și cea exterioară trebuie să se afle într-un fel de echilibru. Da, este foarte dificil să iei iei cele mai bune decizii în aceste momente, pentru că poți scăpa din vedere multe aspecte. De aceea recomandarea noastră este să apelezi la sprijinul de specialitate pe care ți-l poate oferi o firmă de pompe funebre profesionistă. La final, după ce îți vei reveni, îți vei da seama cât de mult a contat ajutorul lor.
Și totuși… cât ține doliul
Aici, dacă ar fi să întrebi să zicem, 10 persoane, fiecare dintre ele va veni cu propria variantă. Cei mai în vârstă îți vor spune că este nevoie de măcar un an, sau chiar 7, în timp ce persoanele mai tinere vor replica simplu că doliul este în inimă. Cu toate acestea, de obicei se aplică o regulă simplă: minim 40 de zile, care se pot prelungi până la un an de zile, dacă persoana care a încetat din viață era un membru apropiat al familiei.