Chirurgia orala este un termen larg pentru orice operatie efectuata pe dinti, gingii, maxilar sau structurile bucale si faciale din jur. Include o gama larga de proceduri, inclusiv extractii dentare, grefe osoase dentare, grefe parodontale (gingii) si chirurgie corectiva a maxilarului. Aceste proceduri fac parte din gama de servicii stomatologice Sfantu Gheorghe.
De ce se efectueaza chirurgie orala?
Este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala orala din mai multe motive. S-ar putea sa va recomande medicul dentist daca aveti:
- Carii dentare extinse.
- Dinti rupti grav.
- Boala gingiilor.
- Dintii afectati.
- Dintii lipsa.
- Tulburari ale articulatiei temporomandibulare (TMD).
- Pierderea osoasa in maxilar.
- Apnee de somn.
- Cancerul oral.
- Patologia orala benigna (tumori sau umflaturi necanceroase).
Care sunt diferitele tipuri de chirurgie orala?
Exista mai multe tipuri de proceduri de chirurgie orala efectuate in fiecare an. Unele dintre cele mai frecvente includ extractia dentara, grefele osoase dentare, implanturile dentare, chirurgia parodontala, chirurgia corectiva a maxilarului, interventia chirurgicala pentru apneea in somn si repararea buzei si palatului despicat. La Fusiondental poti gasi toate aceste servicii la preturi avantajoase.
Extractie dentara
Cel mai frecvent tip de chirurgie orala este extractia dentara (inlaturarea dintilor). O extractie poate fi recomandata daca aveti carii dentare severe, boli ale gingiilor ( parodontita ), traumatisme dentare sau complicatii la molari de minte. Uneori, extractiile dentare sunt efectuate pentru a va pregati pentru proteze dentare sau alte dispozitive protetice.
Majoritatea stomatologilor prefera sa salveze dintii naturali atunci cand este posibil, dar uneori sunt necesare extractii pentru a va pastra sanatatea orala generala. In plus, multi stomatologi recomanda extractia molarilor de minte ca masura preventiva pentru a reduce riscul de carii , pierderi osoase si alte probleme.
Grefa osoasa dentara
O grefa osoasa dentara este necesara atunci cand a avut loc pierderea osoasa in maxilar. Exista cateva motive pentru care se poate intampla acest lucru. Cand dintii tai naturali sunt prezenti, radacinile stimuleaza nervii din maxilar. Acest lucru semnaleaza creierului tau sa trimita nutrienti catre maxilar, mentinandu-l puternic si sanatos. Daca un dinte lipseste de ceva timp, in acea zona poate aparea deteriorarea osoasa, deoarece nu exista radacini care sa stimuleze nervii. O grefa osoasa dentara restabileste volumul si densitatea osului maxilar, astfel incat implanturile dentare sa poata fi plasate ulterior.
Uneori, medicul poate plasa o grefa osoasa in timpul interventiei chirurgicale parodontale. Boala avansata a gingiilor poate provoca erodarea osului din jurul dintilor. O grefa osoasa reduce mobilitatea si ofera o baza solida, mentinandu-va dintii puternici si sanatosi.
Implanturi dentare
Implanturile dentare sunt considerate pe scara larga cea mai fiabila si mai durabila optiune de inlocuire a dintilor disponibila. Acesti stalpi mici filetati – fabricati din titan sau zirconiu de calitate medicala – sunt incorporati in maxilar pentru a inlocui radacinile dintilor lipsa. Odata ce implanturile sunt vindecate, acestea pot fi restaurate cu coroane dentare , punti dentare sau proteze dentare.
Daca aveti parodontita moderata sau severa, un specialist in gingii va poate recomanda tratamentul bolii gingiilor. In timpul acestei proceduri, se fac incizii de-a lungul liniei gingiilor si tesutul este mutat temporar inapoi de la dinti. Chirurgul va curata apoi radacinile dintilor, indepartand placa si bacteriile care s-au acumulat sub gingii. In cele din urma, tesutul gingival este repozitionat si suturat la loc.