Atunci cand doriti sa cumparati un nou ecran, va confruntati rapid cu o multitudine de acronime: TN, IPS, VA, OLED, LCD. Adesea folosite ca argument de marketing, nu stiti intotdeauna ce se ascunde in spatele acestor acronime. Sa aruncam o privire la diferitele tipuri de panouri si la tehnologiile acestora. Indifferent daca sunt monitoare refurbished sau noi, tehnologia ecranului este aceiasi.
Sa incepem cu elementele de baza. In prezent, pe piata monitoarelor de calculator exista patru tipuri de panouri: TN, VA, IPS si OLED. Desi fiecare dintre aceste tehnologii ofera caracteristici, beneficii si utilizari diferite, toate fac parte din marea familie LCD.
Tehnologie LCD
Tindem sa uitam de ea pentru ca face parte din viata noastra de zi cu zi, dar tehnologia LCD este relativ recenta! Inventate in anii 1970, ecranele cu cristale lichide (LCD) au inceput sa fie utilizate in aparatele electronice de consum la inceputul anilor 2000. Pe langa faptul ca a popularizat afisajele cu panou plat, aceasta tehnologie a influentat o serie de caracteristici tehnice:
- timpii de raspuns si de latenta
- unghiuri de vizualizare
- reproducerea culorilor
- contrast
- luminozitate
Dupa cum am mentionat in introducere, familia LCD este acum impartita in 4 ramuri majore in electronica de consum: TN, VA, IPS si OLED. Fiecare dintre ele are fanii sai infocati, dar aceasta este mai degraba o chestiune de preferinte personale. Intr-adevar, niciunul dintre aceste tipuri de panouri nu reuseste sa exceleze in fiecare dintre categoriile pe care tocmai le-am mentionat.
Pentru a va ajuta sa va orientati mai bine, vom examina mai indeaproape avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de panouri, astfel incat sa intelegeti mai bine unde se potrivesc cel mai bine. Iar daca sunteti deja familiarizat cu subiectul, nu ezitati sa descoperiti monitoarele ViewSonic facand clic aici.
Afisaje IPS (In-Place Switching)
Ecranele IPS („In-Plane Switching”) utilizeaza cristale lichide dispuse paralel cu planul ecranului pentru a produce culori mai profunde si mai dinamice. Prin urmare, panourile IPS sunt caracterizate de proprietatile cristalelor lichide. Aceasta tehnologie a fost dezvoltata pentru a depasi limitarile panourilor TN. Alinierea acestor cristale permite, de asemenea, o redare mai buna la unghiuri de vizualizare mai largi. Panourile IPS permit un grad ridicat de precizie in ceea ce priveste redarea si omogenitatea culorilor. Prin urmare, acestea nu sunt apreciate doar pentru performantele lor, ci si pentru unghiurile largi de vizualizare, care sunt deosebit de avantajoase pentru persoanele creative care cauta precizie si omogenitate in redarea culorilor. Si, spre deosebire de panourile TN, nu se percepe nicio pierdere de calitate a imaginii, chiar daca nu va aflati direct in fata ecranului.
Exista mai multe variante de panouri IPS: S-IPS, H-IPS, e-IPS, P-IPS si PLS (Plane-to-Line Switching), acesta din urma fiind cel mai recent. Aceste variante au caracteristici tehnice similare si, prin urmare, sunt grupate sub denumirea de „IPS”.
Cand vine vorba de acuratetea culorilor, ecranele IPS depasesc cu mult tehnologiile TN si VA. Desi ultima generatie de panouri VA ofera performante comparabile, profesionistii prefera in continuare IPS. Un alt aspect important pentru creatori este faptul ca ecranele IPS sunt compatibile cu spatiile de culoare profesionale, cum ar fi Adobe RGB.