Atunci când cineva drag nouă încetează din viață, cu siguranță este un moment dificil, pe care îl poți gestiona bine cu ajutorul unei agenții funerare, care să se ocupe în mod profesionist de tot ce înseamnă înmormântare, obținerea actelor necesare și multe altele. Tu va trebui să decizi doar spre care dintre acele pachete funerare care ți-au fost prezentate, și apoi să îți lași timpul necesar de care ai nevoie pentru a-ți lua rămas bun de la cel care a încetat din viață.

Pomenirea din ziua înmormântării

Majoritatea românilor sunt creștini ortodocși, așa că în rândurile următoare vom vorbi despre pomenirile tradiționale în acest caz. De primele dintre ele, respectiv pomana de trei și de nouă zile se poate ocupa personalul de la agenția de pompe funebre cu care au colaborar. După cum observi, rolul acestora este unul mult mai complex decât ai fi tentat să crezi prima dată, și nu se referă doar la alegerea de sicrie și obiecte funerare.

Ce spune tradiția

Dacă ziua înmormântării este într-o zi de post, tradiția spune că și pomenirea care se face după, respectiv mâncarea care va fi servită la acea agapă de după înhumarea celui decedat, va fi alcătuită din preparate fără lactate, pește sau carne, decât dacă este dezlegare în acest sens. În rest, nu există vreo restricție. De regulă, majoritatea celor rămași în urmă optează ca pomenirea de 3 zile să aibă loc în aceeași zi cu cea de 9 zile.

Pomenirea de la 40 de zile de la înmormântare

O altă etapă, foarte importantă, este acea pomenire care se face la 40 de zile de la decesul persoanei respective. Aceasta amintește de momentul Înălțării Domnului, și mai este cunoscută în popor sub numele de slujba de ridicare a Panaghiei. Este nevoie de o nouă slujbă, prilej cu care preotul va binecuvânta nu doar bucatele care urmează să se servească la masă, ci și mai multe haine ale persoanei care a încetat din viață și care urmează să fie date de pomană, după cum se zice. Toate acestea sunt menite să ajute sufletul celui decedat să se prezinte mai bine în fața Judecății de Apoi care, în credința populară, are loc la exact 40 de zile după deces.

Alte slujbe și pomeniri

Urmează pomenirile de la 3, 6 și 9 luni de zile, care sunt închinate Sfintei Treimi. La un an de la deces are loc o nouă pomenire, iar de acum acestea se desfășoară anual, până se împlinesc 7 ani de la încetarea din viață. Evident, sunt persoane care continuă cu aceste pomeniri în fiecare an, sau cu prilejul unor momente speciale de peste an, când se fac slujbe speciale pentru cei adormiți dintre noi.