Nu neaga nimeni ca Evul Mediu a fost o perioada cand igiena personala, curatenia, n-au constituit preocupari majore ale oamenilor. Dupa ce in antichitate romanii introdusesera, aproape in intreaga Europa, moda bailor publice, perioada care a urmat a adus cu sine un reviriment ingrijorator in domeniul curateniei. Reviriment in care, ne place sau nu, Biserica a jucat un rol de seama, ea considerand baile locuri ale desfraului – si nu fara oarece temei, avand in vedere „fauna” care-si facea veacul prin aceste stabilimente. Problema este insa ca nu doar oamenii de rand ajunsesera sa manifeste repulsie fata de baie ci si personalitatile epocii; mai mult, aceasta repulsie s-a pastrat veacuri la rand.

Henric IV

 Regele care voia ca fiecare supus al sau sa aiba duminica in oala o gaina si a pus interesele regatului mai presus de credinta personala, cand a dat Parisului o liturghie, era si el un dusman al apei si sapunului. Chiar daca de o eleganta deosebita – isi schimba camasile in fiecare zi – acest rege cu pasiuni sexuale cel putin dubioase nu s-a spalat niciodata. Pasionat vanator, el calarea ore in sir, urmarind prada prin padurile Frantei, dupa care, spre a-si masca damful de transpiratie, se stropea din belsug cu parfum. O amanta mai indrazneata, Gabrielle d’Estrees, i-a spus candva ca miroase ca un starv, ceea ce probabil era perfect adevarat, iar a doua sa sotie, Maria de Medicis, a lesinat, atunci cand l-a intalnit prima data si s-a spalat, efectiv, cu parfum, pentru a putea rezista alaturi de rege, in noaptea nuntii!

Ludovic XIV

 Nici nepotul lui Henric, Ludovic XIV, maretul Rege Soare, nu era atras de igiena. Se stie clar ca el nu a facut in toata viata lui decat doua bai, si acelea la insistentele medicilor, care le considerau un mijloc terapeutic. Specialistii considera ca suveranul suferea probabil de o fobie fata de apa, intrucat nici macar nu voia sa atinga lichidul vital. El prefera ca, in loc sa se spele, sa-i fie curatata pielea cu o piele imbibata in alcool si apoi sa fie pomadat cu o pulbere parfumata. Speriat de tot ce insemna medicina – e drept ca la acea vreme chirurgia era inca la stadiul de „macelarie” – Ludovic a refuzat o interventie la un picior gangrenat, interventie care i-ar fi putut salva viata, si a murit.

CELE 4 SEMNE CARE ITI ARATA CA NU ESTI PENTRU PRIMA DATA PE PAMANT!

MOARTEA celei mai frumoase femei din Bucureştiul interbelic. Legenda spune că iubitul i-a mâncat cenuşa

Povestea unui haiduc şi legenda comorii ascunse într-o peşteră din Dâmboviţa

Frederic cel Mare

 Frederic a transformat Prusia dintr-o putere de mana a doua intr-o forta militara de prim rang. Este drept ca, la fel ca si in cazul lui Alexandru cel Mare, cuceririle sale n-ar fi fost posibile daca tatal sau, cel supranumit „regele sergent” nu i-ar fi lasat o armata de profesionisti, instruita adesea cu biciul… Dar Frederic nu iubea doar glasul tunurilor, „muzica” placuta urechilor sale ci si arta. El a fost un mare patron al artistilor, coresponda cu iluministii francezi, se voia despot, lumina si canta, cu placere, la flaut. A construit, la Sanssouci, un palat cum putine sunt in Europa dar pe de alta parte era de parere ca, vorba reclamei, „murdarirea este buna”. De pilda, in splendidele sali ale palatului sau umblau nestingheriti uriasi ogari de vanatoare, care-si faceau nevoile pe unde nimereau iar regele facea crize de isterie daca indraznea cineva sa curete dupa ei. Spre sfarsitul vietii, probabil avand mintea afectata de o maladie psihica, Frederic a devenit tot mai reclusiv. Nu-si schimba hainele cu lunile, nu se spala si cand a murit, in 1786, camasa lui era atat de murdara si de rupta incat valetul a trebuit sa-i ofere una dintre camasile sale, pentru a fi ingropat.

Charles Howard, duce de Norfolk

 Mare om politic britanic, ferm inamic al lui George III si lider al opozitiei fata de acesta, in Regatul Unit, Charles Howard, duce de Norfolk ar fi fost un personaj admirabil daca ar fi acceptat, de buna voie, sa se imbaieze. Nu a facut-o insa niciodata si nu-i de mirare ca a ramas in istorie drept „Dirty Duke”. Valetul sau obisnuia sa-l imbete zdravan si doar asa reusea sa-l bage in baie si sa-l sapuneasca, intr-o epoca in care nasurile domnisoarelor de la curtea regala deja nu mai suportau mirosul de sudoare…

Ludwig van Beethoven

 Probabil ca veti fi uimiti, poate chiar oripilati, sa-l regasiti pe lista „nespalatilor celebri” si pe cel mai celebru compozitor din toate timpurile. Dar acesta e adevarul: Beethoven nutrea o aversiune teribila fata de baie, aversiune data de durerile pe care apa i le provoca, din cauza intoxicarii cronice cu plumb. Astazi, se stie cu siguranta ca intoxicarea cu plumb a constituit cauza mortii sale; Beethoven era mare amator de vin si cupele fabricate pe atunci aveau in compozitie un insemnat procent din acest metal. Bolnav, ursuz, neinteles – nu doar la figurat ci si la propriu, fiindca avea un defect de vorbire care-i facea pe ceilalti sa nu inteleaga adesea sensul cuvintelor sale, Beethoven s-a retras in sine si a devenit un mizantrop dar si un adversar al curateniei. Putinii prieteni pe care-i mai avea erau nevoiti sa-i fure, efectiv, hainele, in timp ce dormea, si sa i le dea la spalat.

Testul lui Nietzsche îţi spune dacă ai trăit cu adevărat

Poveştile tinerelor care şi-au scos VlRGINITATEA la vânzare. Printre ele se numără şi românce

Singurul loc din lume unde viaţa ar putea continua după un atac nuclear se află în România, dar accesul este interzis | FOTO

Karl Marx

 Filosoful de numele caruia se leaga una dintre cele mai intunecate perioade din istoria omenirii a pledat o viata intreaga pentru triumful revolutiei proletare, fara sa realizeze ca aceasta va duce la instaurarea unor regimuri totalitare, responsabile de moartea a zeci de milioane de oameni. Si Marx, ca si Beethoven, nu suporta apa deoarece ii provoca dureri atroce: ganditorul german suferea de o dermatoza extrem de grava, manifestata prin aparitia de furuncule dureroase. El considera ca igiena personala constituie un exces burghez, in schimb n-avea habar ca durerile erau accentuate de fumatul excesiv, abuzul cronic de alcool. Marx se mandrea ca paginile manuscrisului original de la Das Kapital erau patate de propriul lui sange, pretinzand ca, prin durerile sale, simtea pe deplin suferintele proletariatului.

Mao Zedong

 Programele social-politice ale lui Mao au dus la uciderea a milioane de chinezi dar au ajutat la transformarea tarii sale, dintr-un stat inapoiat, aproape feudal, intr-una dintre cele mai mari puteri ale planetei. Atitudinea sobra, aproape cazona, pe care liderul chinez o afisa in public nu era de complezenta. Toata viata, el a trait foarte cumpatat, fara excese si privea cu reticenta confortul. Inclusiv baia sau spalatul pe dinti ii provocau repulsie. De altfel, nu s-a spalat niciodata pe dinti, ci prefera sa mestece frunze de ceai, in vreme ce concubinele sale ii frecau trupul cu prosoape umede. Cand un medic a avut indrazneala sa-i ofere o periuta de dinti, Mao l-a privit cu dispret, argumentand ca n-a vazut pana atunci ca un tigru sa-si spele coltii. Cine ar fi indraznit sa-l contrazica?

Che Guevara

 Revolutionarul cel mai celebru al epocii moderne, care l-a ajutat pe Fidel Castro sa ajunga la putere, iubea rugby-ul, vinul, friptura argentiniana de vita, ii placea sa fumeze trabuc si sa poarte ceas Rolex dar ura sa faca baie. In copilarie, i se spunea „Chanco” (Purcelusul) din cauza acestei aversiuni si se mandrea sa poarte acelasi tricou timp de o saptamana. Cand a fost capturat, in Bolivia, nu se mai spalase de luni de zile si avea, in loc de pantofi, cinci perechi de ciorapi groaznic de murdari…

Marilyn Monroe

 Multi barbati de pe planeta o considera inca idealul feminin dar cei care i-au stat alaturi n-au avut deloc o parere buna despre ea – cel putin in ceea ce priveste curatenia. Fiindca „logodnica Americii” era o ingalata fara de pereche. Clark Gable o descrie, in biografia sa, ca fiind „extrem de murdara”. Suferind de sindromul colonului iritabil, era mai mereu la baie dar nu pentru a se imbaia. Manca doar culcata, privind la televizor si arunca resturile sub pat. Ura sa se spele, desi ii placeau parfumurile scumpe. Combinatia de mirosuri ii teroriza insa pe partenerii ei de film. Va mai plac blondele?

revistamagazin

Related

comments