Verifică din când în când dacă nu cumva ai vreo datorie la stat. Fiscul a început să transmită deciziile de impunere pentru veniturile din 2014. Ce rişti dacă ai sume în plus de plătit? Chiar şi să fii executat silit.

  • Înştiinţările Fiscului nu ajung mereu în cutiile poştale, dar asta nu înseamnă că funcţionarii nu blochează conturi şi nu trec la executări silite

Dacă te-ai înregistrat în “Spaţiul Privat Virtual”, vei putea afla de acasă, instalat comod în faţa calculatorului, dacă ai vreo diferenţă de impozit de plătit la bugetul de stat şi dacă patronul ţi-a achitat contribuţiile la sănătate şi pensii.

Uită-te, aşadar, în dosarul tău electronic, pentru că nu vei primi nimic în cutia poştală. Altfel, deciziile de impunere sunt comunicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin poştă, cu semnare de primire, sau pe site-ul ANAF, în cazul în care s-a constatat, cu dovezi, că nu există posibilitatea să‑ţi fie trimise în alt mod.

De la primirea deciziei de impunere ai la dispoziţie cel mult 75 de zile să-ţi plăteşti datoria. Ce se întâmplă dacă nu plăteşti la timp? După scadenţă încep să se adune dobânzi (0,03%) şi penalităţi de 0,02% pe zi din suma pe care o ai de achitat.

Fiscul execută prin surprindere

Dacă nu pentru banii daţi în plus, măcar de teama sancţiunilor ar trebui să te grăbeşti să plăteşti. După 30 de zile de când a expirat scadenţa datoriei, statul blochează toate conturile care apar pe numele tău.

Somează băncile să vireze banii, iar acestea transferă sumele automat. Dacă ai conturi deschise la mai multe bănci, află că plăteşti de mai multe ori aceeaşi datorie.

Strict tehnic, poprirea unui cont înseamnă că nu mai ai acces la banii tăi de pe card şi nici nu mai poţi face transferuri sau alte plăţi. Banca poate să blocheze atât sumele existente în cont, cât şi pe cele provenite din încasările viitoare, până la stingerea datoriilor.

Dacă decizia de impunere stabileşte că ai de primit de la stat diferenţe de impozit, Fiscul îţi restituie banii sau compensează cu alte datorii. Inspectorii fiscali au blocat, anul trecut, 1,5 milioane de conturi.