Uniunea Europeană a ajuns cu “o largă majoritate” la un acord privind repartizarea pe bază de cote a 120.000 de refugiați. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului JAI, planul fiind respins doar de Cehia, Slovacia, România și Ungaria. În urma adoptării planului, România urmează să primească peste 6.000 de refugiaţi în primă fază.

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE.

Principalii oponenţi ai planului privind cotele obligatorii de refugiaţi – Cehia, Ungaria şi Slovacia – au fost depăşiţi în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, potrivit EUObserver.

85678906_european_commission_quotas-01_v2-7896497

România ar primi, în primă fază, 6.351 de refugiați.

În analizarea propunerilor făcute de Comisia Europeană sau de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Consiliul UE ia decizii pe baza “dublei majorităţi calificate” – 55% din statele membre UE (16 din 28), reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a UE.

CRIZA IMIGRANTILOR

Astfel, minoritatea care poate bloca decizia trebuie să fie de cel puţin patreu state reprezentând peste 35% din populaţia UE.

Ministrul francez de interne, Cazeneuve, a declarat că este de acord cu omologul său german, De Maiziere, asupra faptului că Europa “nu poate prelua toţi refugiaţii din taberele din Liban, Iordania şi Turcia” şi a subliniat că Uniunea Europeană are nevoie de un mai bun control la graniţele sale.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Cât ar costa statul român găzduirea refugiaţior

Pe 14 septembrie, Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea în statele membre a 40.000 de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat ajunşi în Grecia şi Italia, dar nu reuşise să ajungă la un acord privind distribuirea imigranţilor conform cotelor propuse de Comisia Europeană.

Consiliul European stabilise in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40.000 de persoane. Tarile care vor participa la acest mecanism vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant acceptat.

CRIZA IMIGRANTILOR

In cadrul acestei scheme initiale de relocare, Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari.

Parlamentul European a aprobat, joia trecută, în procedură de urgență și cu amplă majoritate propunerea făcută în 9 septembrie de Comisia Europeană și care presupune redistribuirea a 120.000 de azilanți aflați deja pe teritoriul Italiei, Greciei și Ungariei către alte state membre.

Rezoluția a fost aprobată cu 372 de voturi pentru, 124 împotrivă și 5 abțineri. Comisia Europeană a salutat atunci Parlamentul European, pentru ‘viteza sa de reacție’, apreciind că astfel s-a deschis calea către adoptarea planului şi în cadrul Consiliului JAI, din 22 septembrie.

Procedura de urgență, stipulată în articolul 154 din Regulamentul de procedură, a fost propusă de președintele legislativului european Martin Schulz și aprobată de plen la deschiderea sesiunii.