Daca vrei sa eviti aparitia problemelor si sa te asiguri ca autoturismul pe care il conduci porneste si functioneaza mereu fara probleme, trebuie sa acorzi atentie mai multor aspecte. Printre acestea, se numara si cumpararea unei baterii auto de calitate si inlocuirea ei la timp, atunci cand da semne de oboseala.

 

Durata normala de functionare a unei baterii auto

Un acumulator de buna calitate are o durata de functionare cuprinsa, de cele mai multe ori, intre 3 si 5 ani. Perioada poate fi redusa sau prelungita in functie de mai multi factori, precum deplasarile efectuate sau conditiile meteorologice.

Conteaza, de exemplu, frecventa si lungimea drumurilor pe care le faci. Durata de functionare scade atunci cand folosesti masina rar, o data sau de doua ori pe saptamana, iar atunci doar pentru drumuri scurte. In schimb, durata de viata creste atunci cand faci deplasari frecvente, la distante lungi.

Vremea reprezinta, la randul sau, un alt factor important. Soferii care traiesc in zone cu clima blanda si cu temperaturi ridicate in cea mai mare parte a anului vor trebui sa schimbe acumulatorul mai rar decat cei care locuiesc sau calatoresc frecvent prin zone reci, cu temperaturi aflate frecvent sub pragul de 0 grade Celsius.

 

Indicii ca viata unei baterii auto se apropie de sfarsit

Este bine sa recunosti din timp semnele care iti arata ca se apropie momentul in care e necesara schimbarea acumulatorului. Cel mai des intalnit semnal de alarma este reprezentat de pornirea lenta si greoaie a motorului, insotita de zgomote neobisnuite.

Intensitatea mai redusa decat de obicei a luminozitatii farurilor reprezinta un alt semnal de alarma. Daca observi ca aceasta scade si mai mult atunci cand pornesti un alt consumator de energie electrica, precum aerul conditionat sau CD-playerul, nu mai incape indoiala ca problemele provin de la acumulator.

Aparitia in masina a unui miros pronuntat de sulf indica faptul ca este posibil sa fi aparut o scurgere, deci bateria nu va mai functiona corespunzator. Aceeasi actiune, mai precis inlocuirea acumulatorului, este necesara si daca descoperi ca suprafata acestuia este deteriorata sau umflata.

Totul devine simplu daca esti posesorul unui autoturism de generatie mai recenta, dotat cu un martor luminos pe bord, care indica starea acumulatorului. Aprinderea acestuia reprezinta un semnal evident de alarma.

 

Criterii de care sa tii seama la alegerea unei baterii auto

Un detaliu esential este reprezentat de dimensiuni. In cele mai multe cazuri, lungimea variaza intre 150 si 394 de milimetri, latimea intre 88 si 190 de milimetri, iar inaltimea intre 139 si 240 de milimetri. Potrivirea trebuie sa fie perfecta, in compartimentul dedicat acumulatorului.

Apoi, trebuie sa stii ca sistemul de incarcare al fiecarei masini este conceput special pentru o anumita capacitate, masurata in amperi, de care trebuie tinut seama la incarcare. Altfel, daca incarcarea este fie prea mare, fie insuficienta, si durata de functionare se reduce dramatic.

Bornele merita, la randul lor, o atentie deosebita. Ele pot fi plate, cilindrice, subtiri sau groase. In plus, nu trebuie uitat ca masinile produse pe continentul asiatic au bornele montate invers fata de cele fabricate in Europa.

Alte criterii importante la achizitie sunt reprezentate de o firma producatoare recunoscuta pe plan international si un bun raport calitate-pret. Daca ai in vedere toate aceste detalii la cumpararea unei baterii auto de la Automag, cu siguranta vei lua o decizie inspirata!