Principalul mod prin care corpul se raceste pentru somn este prin trimiterea caldurii departe. Intr-un proces numit vasodilatatie, ceasul circadian trimite un semnal pentru a creste fluxul de sange catre extremitati. Acesta este motivul pentru care unii oameni pot avea maini si picioare calde – care pot fi confundate cu temperatura generala a corpului – noaptea. Intr-adevar, persoanele care au  picioarele reci in mod cronic pot prezenta un risc mai mare de insomnie la inceputul somnului, posibil din cauza unei perturbari a acestui proces.

Ce se intampla cand dormitorul tau este prea fierbinte?

Temperaturile mai calde pot provoca disconfort si neliniste, iar oricine a dormit intr-un dormitor prea cald poate marturisi ca este greu sa dormi cand esti transpirat si deshidratat. Un dormitor prea cald poate interfera cu abilitatile de termoreglare ale corpului si poate provoca  oboseala . Adesea, o persoana care este obosita se va simti obosita fizic si psihic, dar nu poate adormi. Este ideal sa cumperi o centrala care sa iti permita sa ajustezi corect temperaturile. La blubox.ro vei gasi cu siguranta ceea ce cauti.

Selectarea temperaturii corpului

Temperatura corpului afecteaza nu numai debutul somnului, ci si calitatea somnului si timpul petrecut in diferite etape de somn . O temperatura corporala de baza mai ridicata a fost asociata cu o scadere a somnului reparator cu unde lente si a calitatii subiective a somnului. In mod similar, o diferenta mai mare de temperatura intre nucleu si extremitati – ceea ce indica faptul ca corpul nu trimite eficient caldura departe de nucleu – a fost asociata cu  o eficienta scazuta a somnului si o probabilitate mai mare de a te trezi dupa ce a adormit.

In timpul somnului REM, organismul  inceteaza majoritatea comportamentelor de reglare a temperaturii, cum ar fi transpiratia sau frisonul, lasandu-va mai sensibil la schimbarile de temperatura ambientala. In consecinta, temperaturile ambientale excesiv de calde par, de asemenea, sa reduca timpul petrecut in somn REM.

Pe langa faptul ca provoaca ameteli in ziua urmatoare, o scadere a somnului REM si cu unde lente pot avea un impact negativ asupra refacerii corporale si a sistemului imunitar, precum si asupra invatarii, memoriei si a altor procese.

In timp ce o temperatura rece in dormitor nu este considerata la fel de daunatoare ca o temperatura prea calda a dormitorului, aceasta poate provoca, de asemenea, disconfort si poate avea ramificatii pentru  somnul REM si tensiunea arteriala .

Sfaturi pentru mentinerea racoroasa a dormitorului

Urmatoarele sugestii va pot ajuta sa va optimizati temperatura dormitorului pentru dormit:

  • Inchideti jaluzelele pentru a reduce acumularea de caldura in timpul zilei
  • Muta-te jos in timpul verii
  • Opriti termostatul noaptea
  • Utilizati un ventilator sau aer conditionat in zonele cu clima calda, sau o sticla de apa calda in noptile reci
  • Deschideti ferestrele pentru a favoriza ventilatia
  • Controlati umiditatea din dormitor
  • Reduceti transpiratia folosind cele mai bune saltele, cearsafuri, plapuma, cuvertura, perna si pijamale pentru reglarea temperaturii
  • Faceti o baie calda cu o ora sau doua inainte de culcare pentru a incuraja un efect natural de racire

Pe langa optimizarea temperaturii mediului de somn, va puteti ajuta corpul sa se pregateasca pentru somn, fiind amabil cu propriul termostat intern. Deoarece ritmul circadian este sensibil la fluctuatiile luminii, dietei si exercitiilor fizice, momentul acestor activitati poate afecta temperatura corpului si, potential, somnolenta.