Alegerea unui vin poate părea cea mai simplă sarcină, însă dacă nu știm cum să citim eticheta sticlei poate fi dificil să luam o decizie cu adevărat inspirată. Suntem aici ca să te ajutăm, iar dacă vei ține cont de câteva informații simple îți va fi mult mai simplu să nu dai greș. Alege si un vin rosu cu inspirație si vei fi mulțumit pe deplin!
Regiunea
Originea strugurilor este afișată vizibil pe eticheta fiecărei sticle de vin decente. Totuși, pentru a evita distragerea atenției de la vin, este posibil ca producătorul să fi ascuns țara de origine, dar regiunea nu trebuie să lipsească și nu te lăsa însă păcălit de denumiri regionale pompoase. De exemplu, „Marele Vin de Cotnari” nu este nimic mai mult decât o denumire aleasă pentru a oferi mai multă încredere clienților, dar nu garantează nimeni calitatea vinului. Aproape orice vinificator din zonă ar putea să-l pună pe sticla lsa pentru ca vinul să sune mai exclusivist decât este de fapt. Ca regulă generală, cu cât eticheta geografică este mai detaliată, cu atât prețul este mai mare și, sperăm, și calitatea este pe măsură.
Numele cramei
Eticheta de pe majoritatea sticlelor de vin va prezenta, de asemenea, numele producătorului. Termenul „producător” se poate referi la orice persoană implicată în obținerea vinului, de la o familie, la o companie și până la o singură persoană. Calitatea vinului produs pe moșie și îmbuteliat acolo este de obicei mai mare decât cea a vinului produs comercial.
Soiul strugurilor
Din păcate, soiul nu este adesea afișat clar pe eticheta frontală, dar, de regulă, apare pe eticheta din spate. Un vin poate fi etichetat cu un singur soi, chiar dacă conține până la 15% din altul și este o practică comună ca vinificatorii să adauge și alt soi pentru pentru echilibrarea vinului.
Cantitatea de alcool
Este util să cunoști procentul de alcool din băutură. De obicei, conținutul mediu de alcool al vinurilor roșii este de 13,5%, pe când cel al vinurilor albe este de 12,5%. În principiu, procentul este imprimat cu caractere mai mici în partea de jos a etichetei din față sau din spate. Conținutul de alcool poate indica dacă un vin este mai astringent, mai tare sau mai ușor de consumat.
Sulfiți
Producătorii sunt obligați să dezvăluie prezența sulfiților dacă concentrația este mai mare de 10 miligrame pe litru. Mulți producători adaugă cantități semnificative de sulfiți, însă nu sunt obligați să dezvăluie cifra exactă, motiv pentru care persoanele sensibile la sulfiți pot avea o problemă cu acest lucru. În același sens, vinurile naturale care conșin sulfiți în cantități minime sau deloc nu sunt neapărat mai sănătoase. Sulfiții sunt inofensivi și se folosesc pentru conservarea vinului.
Tipul vinului
Vinurile pot fi seci, demiseci, demidulci sau dulci, iar asta indică concentrația de zahăr pe care o conțin. Vinul sec are mai puțin de 4 grame de zahăr pe litru, cel demisec conține între 4 și 12 grame de zahăr pe litru, cel demidulce conține între 12 și 45 de grame de zahăr pe litru, iar cel dulce minim 45 de grame de zahăr pe litru.
Acestea sunt informațiile de bază care nu lipsesc de pe eticheta sticlelor de vin, iar dacă le cunoști îți va fi mai simplu să te orientezi către ceva care îți place. Poți apela la magazinul online al Cramei Budureasca dacă ești în căutarea unor vinuri de înaltă calitate pe care să te poți baza în orice context. De pe site vei afla rapid toate informațiile care te interesează, dar și sugestii de servire, astfel încât să te bucuri de o experiență pe cinste cu fiecare pahar pe care îl servești. Tu ce vin alegi astăzi?