Niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a petrece un weekend pe potecile montane in familie. Activitatile outdoor sunt foarte sanatoase pentru cei mici si o astfel de experienta poate sa ii invete lucruri pretioase despre natura, despre propriile limite, despre un stil de viata sanatos si nu numai.

Atunci cand vine vorba de drumetii montane cu cei mici niciodata nu trebuie sa se subevalueze capacitatea lor de a-i urma pe adulti la pas. O astfel de experienta ar putea sa fie o surpriza placuta pentru parinti si cei mici chiar sa adore astfel de activitati. Este important si cum trebuie sa se organizeze parintii pentru ca astfel de drumetii montane sa fie un succes, motiv pentru care este important sa cunosti cum se poate face acest lucru in diferite etape de varsta ale celor mici.

Cum se organizeaza drumetii montane cu cei mici?

In mod ideal, inca de la o varsta frageda este bine ca cei mici sa se obisnuiasca luand la pas potecile de munte alaturi de parinti. O data cu trecerea timpului poate sa devina o traditie de familie si o activitate cu care sa se mandreasca atunci cand vor fi mari. Desigur, cu cat un copil este mai mic cu atat cresc si exigentele in ceea ce priveste necesitatea de a avea in bagaj mai multe lucruri (haine de schimb, scutece, mancare speciala, paturi, pleduri, etc.). De exemplu, atunci cand se organizeaza drumetii montane cu cei mici, nu este necesar ca parintii sa ii duca in brate pe durata traseului. Pentru mai mult confort, un rucsac de transport pentru copii care este compartimentat eficient si cu multe buzunare pot adaposti toate lucrurile esentiale pentru o tura pe munte.

In functie de durata excursiei si de necesitati, rucsacul trebuie sa fie echipat corespunzator atat pentru adulti cat si pentru copii. Daca cei mici au peste 6 ani, atunci acesta poate parcurge neintrerupt un traseu de doua ore.  Dar este bine sa ii acorzi pauzele necesare, astfel incat sa poata parcurge traseul pana la final.

cort-profesional
sursa foto: Seiza

Alegerea traseelor pentru drumetii montane in familie

 

La inceput, pentru a se obisnui cu diferite trasee, este bine sa optezi pentru drumetii montane mai scurte. Alege la inceput trasee usoare care pot sa fie parcurse cu usurinta si nu necesita un efort considerabil. Evolutia spre trasee montane mai dificile se face treptat. Nici macar un adult nu poate sa parcurga un traseu dificil daca nu are conditia fizica si nu este pregatit corespunzator. De abia dupa varsta de 7-10 ani se poate vorbi despre parcurgerea unor distante mai mari. Dupa aceasta varsta se pot planifica drumetii montane cu durata de 2-3 zile in care poate experimenta petrecerea noptii sub cerul liber sau in cort in propriul sau sac de dormit.

Planificarea unei drumetii montane cu cei mici trebuie sa fie facuta temeinic, cu multe zile inainte de a se petrece. Informeaza-te corespunzator cu privire la fiecare detaliu deoarece sigur va face diferenta. Alege trasee pentru drumetii montane cat mai interesante si implica-l activ in orientarea in spatiu. O astfel de iesire va fi una de neuitat atat pentru parinti cat si pentru cei mici.