100_lei_bani_0987654345678765_09695600-4147447Euro ar putea să confirme încăodată marea volatilitate a pieţei din anul 2015, moneda unică urmând să urce pentru a treia oară spre pragul de 4,5 de lei, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET. De data aceasta, cauza deprecierii leului ar fi contaminarea României cu neîncrederea în economiile emergente. Totuşi presiunile externe ar trebui să ajungă la proporţiile unui cataclism financiar ca să urce atât de sus, adaugă analiştii mai puţin sceptici.

LOVITURĂ DE LA FISC pentru TOATĂ ROMÂNIA!

Iti plătesti facturile de acasă?

Alte moduri de economisire în comparaţie cu depozitele bancare. Care sunt avantajele şi dezavantajele

Cursul euro ar putea ajunge la 4,49 de lei în ultimul trimestru al anului şi s-ar putea stabiliza imediat sub acest nivel, cu valori de 4,48 şi 4,47 de lei / euro în trimestrele I, respectiv II din 2016, potrivit analiştilor Erste Group Research. Abia în trimestrul III din anul viitor cursul ar scădea la 4,45 de lei.

„Palierul posibiltăților pentru EURRON este chiar mai larg decât cel limitat superior la 4,49 de lei”, crede Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România. Analistul nu exclude deprecieri de până la 4,52 – 4,54 de lei.

Ar trebui, totuşi, să se producă „un cataclism financiar” extern, ca leul să se deprecieze atât de mult până la sfârşitul anului, spune la rândul lui, Mihai Nichişoiu, de la casa de brokeraj Tradeville, la solicitarea ECONOMICA.NET.

De altfel, de la începutul anului mai toţi analiştii au spus că preţul euro va varia între 4,4 şi 4,5 lei şi, într-adevăr, după ce a început anul la peste 4,49 de lei, euro a mai suferit o perioadă de febră peste pragul de 4,45 de lei, în iunie, cu un maxim de peste 4,5 lei. Pe de alta parte, s-au înregistrat de două ori scăderi ale euro sub 4,4 lei.

Acum previziunile privind creşterea euro sunt alimentate de incertitudinile privind creşterea dobânzii de referinţă de către FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA). Aceste incertitudini sunt invocate de analişti Erste. Un dolar mai atrăgător ar scoate mare pare din capitalurile de pe pieţele emergente.

Fenomenul a început deja, stimulat şi de problemele economiei chineze, ceea ce complică lucrurile. FED nu a mai crescut dobânda din cauza acestor probleme, dar faptul a îngrijorat suficient de mult pieţele ca neîncrederea în economiile emergente să scadă. Ceea ce iarăşi ar fi rău pentru leu.

Mai mult pe economica.net

Related

comments