elevi-la-scoala-07454500-465x215-3093700Partidul extremist Liga Nordului a catalogat drept “o nebunie” un proiect finanţat de Guvernul României care prevede introducerea unor cursuri de limbă română în şcoli din Roma, cerând Ministerului italian al Educaţiei să oprească iniţiativa, o “ofensă la adresa culturii” italiene.

 Vezi si Drama unei mame plecate la muncă în Italia. “Nu mi-am văzut copilul de nouă ani”

Potrivit ziarului Il Tempo, limba română va fi introdusă ca materie obligatorie în două şcoli gimnaziale din localitatea Ladispoli, situată în provincia Roma. În cadrul unui proiect finanţat de Guvernul României, cursul de “Limbă, cultură şi civilizaţie română” a fost introdus obligatoriu, o oră pe săptămână, în şcolile gimnaziale “Corrado Melone” şi “Ladispoli 1”, în contextul în care în localitate trăiesc mulţi imigranţi români. Proiectul are rolul facilitării integrării şi comunicării între comunităţile română şi italiană.

Peste 200 de români din Italia, înșelați de o firmă românească de recrutare

O romanca venita din Italia in concediu: «Mi-ar fi greu să mă acomodez în România, aproape nimeni nu îți spune „bună ziua, mulțumesc, vă rog!”»

Englezii sunt ŞOCAŢI. 40 de români LOCUIAU într-o casă cu trei CAMERE | GALERIE FOTO

Iniţiativa a stârnit polemici în capitala Italiei, fiind contestată de numeroşi părinţi ai elevilor italieni. “Ar fi mai bine să studieze bine limba engleză, să nu se ia din timpul acordat unor materii importante. Imigranţii trebuie să înveţe limba noastră, nu invers. Este inacceptabil ca şcoala şi copiii să fie folosiţi pentru promovarea ideologiilor politice periculoase”, a declarat un reprezentant al comitetului părinţilor.

Părinţii au găsit sprijinul unui deputat italian, Massimiliano Fedriga, membru al formaţiunii xenofobe Liga Nordului. “Acum s-a ajuns la nebunie. În loc să înveţe imigranţii istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile celor care vin la noi”, a declarat Massimiliano Fedriga.

 Citeste si despre Românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni vor trece obligatoriu pe la ANAF

“Ministerul italian al Educaţiei trebuie să trimită imediat inspectori la aceste şcoli pentru a verifica această mizerie şi, dacă este cazul, pentru a întrerupe imediat această ofensă adusă culturii noastre şi copiilor noştri”, a insistat deputatul extremist.

Pe de altă parte, profesorul Riccardo Agresti, membru în Consiliul de conducere al Şcolii “Corrado Melone”, a salutat iniţiativa cursurilor de limba română. “Nu cred că mesajele citite pe site-uri de socializare reprezintă accente de rasism, şovinism sau imbecilitate, sunt convins că este vorba de ignoranţă. (…) Este vorba de un schimb între profesori italieni şi români (italienii merg în România şi românii, în Italia). Spre exemplu, mulţi nu ştiu că profesoara de limba română este trimisă de Guvernul de la Bucureşti şi este plătită de acolo. (…) Dacă în şcoală s-ar fi organizat cursuri de japoneză, rusă sau chineză, lumea ar fi acceptat imediat…”, a argumentat profesorul Riccardo Agresti.

capital

Related

comments