taxe_si_impozite_1-9413336Din 2016, consiliile locale vor putea majora impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la  500% pentru cladirile si terenurile neingrijite, situate in intravilan. Prevederile, cuprinse in Noul Cod fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, ii obliga practic pe proprietari sa investeasca in renovari, astfel incat proprietatile lor sa nu fie incadrate in categoria celor neingrijite sau degradate. 

Orice persoana care are in proprietate o cladire sau un teren, situate pe teritoriul Romaniei, datoreaza anual un impozit, care se achita in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Municipiul Bucuresti) in care este amplasata cladirea sau terenul.

In Noul Cod fiscal, programat sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016, este introdusa la art. 489 alin. (5) o prevedere conform careia impozitul pe cladirile si terenurile neingrijite va putea fi majorat cu pana la 500%.

Bucureştenii care reabilitează termic locuinţa pe banii lor, SCUTIŢI 10 ani de la plata IMPOZITULUI

Cum ţi se vor impozita veniturile, de anul viitor

Atenţie! Impozitul pe casă se poate dubla de la anul

“Consiliul local poate majora impozitul pe cladiri si impozitul pe teren cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile, neingrijite, situate in intravilan”, scrie in actul normativ citat.

Astfel, masurile, care vizeaza cladirile si terenurile detinute in interiorul oraselor, vor fi luate de Consiliile locale, cu scopul de a determina proprietarii imobilelor/terenurilor respective sa le intretina sau sa le redea circuitului economic sau comercial.

Tot Consiliul local va fi cel care, printr-o Hotarare, va putea stabili criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor aflate intr-o stare de degradare, astfel incat prevederea sa nu fie aplicata discriminatoriu. Totodata, cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie vor fi stabilite conform nomenclaturii stradale.

Va reamintim ca amendamentul prin care impozitul imobiliar a fost majorat cu pana la 500% pentru cladirile si terenurile neingrijite a fost propus de Ministerul Finantelor Publice (MFP), acesta fiind adoptat, la inceputul lunii septembrie, de deputatii din Comisia pentru buget-finante cu 19 voturi pentru si doar doua impotriva.

Atunci, secretarul de stat al MFP, Dan Manolescu, declara ca solicitarea majorarii acestui impozit a venit de la autoritatile locale, fiind necesara o corelare intre dispozitiile din Codul fiscal si prevederile Legii administratiei publice locale, potrivit careia consiliile locale pot adopta hotarari cu caracter individual.

Ulterior, si premierul tarii, Victor Ponta, a laudat initiativa, considerand-o “o chestiune foarte buna”, avand in vedere numarul mare de cladiri lasate in ruina in orasele din Romania.

Impozite cu pana la 500% mai mari si pentru terenurile agricole nelucrate

Nu doar proprietarii cladirilor degradate sau a terenurilor neingrijite vor fi sanctionati aspru de la anul, ci si cei care nu isi vor lucra terenul agricol situat in extravilan.

Concret, potrivit noului Cod fiscal, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an.

Conform informatiilor furnizate in presa centrala, statisticile din acest an arata ca in Romania exista peste 500 mii de hectare nelucrate, ceea ce din punct de vedere economic inseamna o mare pierdere.

De altfel, autoritatile incearca de mai multi ani sa legifereze impozitul pe terenurile agricole nelucrate, asa numita “taxa pe parloaga”.

In 2011 si 2012 Ministerul Agriculturii a lansat doua proiecte de acte normative prin care a dorit sa introduca amenzi pentru proprietarii care nu isi lucreaza terenul agricol, proiecte care insa nu au fost adoptate si nu s-au aplicat niciodata.