Legea falimentului persoanelor fizice aşteaptă semnătura finală de la preşedintele Klaus Iohannis. Bancherii nu stau cu mâinile în sân şi se pregătesc pentru un val de cereri de faliment. Băncile au contactat deja detectivi particulari, care îi vor verifica la “sânge” pe cei care se vor declara faliţi.

  • Detectivii băncilor vor verifica inclusiv felul în care se îmbracă datornicii

Românii care şi-au pus în gând să se declare săraci lipiţi pământului şi, implicit, în imposibilitatea de a-şi mai achita datoriile – mai mari sau mai mici – făcute la bănci sau la firmele de leasing trebuie să ştie că, din momentul în care îşi vor depune cererile, vor deveni “ţinte”.

Cum nu sunt dispuşi să-şi lase averile ciuntite, chiar şi în situaţii de criză financiară, bancherii au declanşat în secret, dar în perfectă legalitate, o contraofensivă prin care încearcă să-şi pună banii la adăpost în faţa celor care ar avea chiar şi cea mai mică intenţie să îi înşele, declarându-se, mincinos, falimentari. În aceste zile, mai multe bănci mari, dar şi firme de leasing din România se pregătesc intens pentru ceea ce, cred ei, va fi un asalt de cereri de declarare a falimentului din partea persoanelor fizice.

“Bancherii se aşteaptă la un val de şmecherii şi de aceea încearcă să se pună la adăpost. Estimările lor arată că cele mai multe cereri de declarare a falimentului – undeva în jurul a 25 de procente din contractele în derulare – vor veni din falimentzona celor care au împrumuturi pentru achiziţionare de locuinţe”, ne-a declarat Mihai Belu, directorul Companiei de Anchete şi Filaj.

Căutaţi şi la pantofi

În aceste condiţii, detectivii privaţi şi mai-marii băncilor vor face front comun împotriva celor care se gândesc să-i ţepuiască pe bancheri şi să scape de datorii chiar şi de milioane de euro. La adăpostul unor contracte confidenţiale, detectivii vor declanşa “vânătoarea” faliţilor, a căror viaţă va fi disecată în cele mai mici amănunte.

Fireşte că primii vizaţi sunt cei cu împrumuturi de milioane de euro, dar vor fi “spionaţi” şi aceia care vor să scape de datorii mult mai mici. “Este un drept al băncii sau al firmei de leasing să-şi verifice, folosind metode legale, clienţii, respectiv pe aceia care au datorii la ei. Noi vom răspunde la orice cerere de anchetă privată. Vom studia programul persoanei respective, vom vedea în ce casă locuieşte, vom fi atenţi la mijloacele de transport pe care le foloseşte, la restaurantele, la cafenelele în care intră, la hainele cu care este îmbrăcată, chiar şi la pantofii şi la bijuteriile pe care le poartă. Apoi facem un raport de investigaţie, un raport informativ către bancă. Dacă bunăstarea arătată este în neconcordanţă cu cererea de intrare în faliment, banca va decide dacă respectiva mai poate fi declarată în faliment. Noi doar le pe punem informaţiile pe masă”, ne-a dezvăluit Belu.

Trei perechi de ochi

Legea falimentului persoanelor fizice îi scapă pe datornici de rate şi de executarea silită, dar îi şi obligă să renunţe la aproape tot. Viaţa faliţilor va fi luată la puricat nu doar de detectivi angajaţi de bănci. Două persoane numite de judecători, un administrator şi un lichidator, vor sta cu ochii pe tot ce face debitorul şi îi vor ţine cu atenţie “contabilitatea”.

Înainte de toate, dacă judecătorul aprobă cererea datornicului, cei doi vor încerca să vândă tot ce nu este strict necesar. Legea spune că automobilele care costă mai mult de 5.000 de euro, dar şi orice lucru din casă care face mai mult de 5.000 de lei vor fi scoase la vânzare. Un televizor mai scump, un computer sau maşina de spălat nu mai au ce căuta în casa datornicului, dacă ele au costat mai mult de 5.000 de lei.

Lichidatorul va putea să vândă chiar şi dulapurile din casă, dacă valoarea lor depăşeşte suma respectivă. În afară de cheltuielile strict necesare, datornicul va fi obligat să folosească toţi banii pentru a plăti datoriile. Adio vacanţe, adio haine scumpe, adio petreceri onomastice! Şi asta pentru o perioadă de până la 5 ani, cât durează insolvenţa.

Cum convingi judecătorul că eşti falit

Ca să poţi cere judecătorului să te declare falit şi să scapi pentru cinci ani de ratele la bancă trebuie să ai datorii de cel puţin 14.000 de lei. Aceste datorii trebuie să fie mai vechi de trei luni. Va trebui să explici cum ai ajuns să nu mai poţi plăti ratele. Dacă ţi-ai dat demisia de la muncă sau ai avut o ofertă pe care ai refuzat-o nu vei obţine aprobarea judecătorilor. Apoi trebuie să enumeri toate creditele pe care le ai şi să arăţi că ai încercat să obţii de la bancă o păsuire. Trebuie să le prezinţi judecătorilor care au fost veniturile tale din ultimii trei ani şi să încerci să estimezi cât vei câştiga în următorii trei ani.