Pufferul este un echipament nepretuit care ajuta proprietarii de locuinte sa economiseasca bani pe sistemul de incalzire. Este analog unui cazan, dar in loc sa va incalzeasca locuinta, acesta stocheaza caldura – o adevarata banca de caldura, de unde puteti trage doar atunci cand aveti nevoie, fara a mai astepta ca boilerul sa se incalzeasca sau ca soarele sa rasara pentru ca energia solara sa functioneze.

Cum functioneaza un puffer?

Puffer-ul utilizeaza energia termica si optimizeaza modul de functionare a cazanelor cu combustibil solid pentru a reduce semnificativ consumul de combustibil si pentru a creste autonomia de functionare. Rezervorul de stocare utilizeaza energia termica si optimizeaza modul de functionare a cazanelor cu combustibil solid. Acestea reduc semnificativ consumul de combustibil si maresc autonomia de functionare. Sursa de caldura (centrala termica, sistem panouri fotovoltaice, pompe de caldura) este conectata la echipamentul de distributie a caldurii, in acest caz radiatoarele sau sistemul de incalzire prin pardoseala. Energia termica poate fi stocata pentru perioade mai lungi decat intr-o centrala termica si este eliberata doar atunci cand este necesar, ceea ce creste eficienta sistemului de incalzire cu cateva zeci de procente. Un puffer 1000 l este recomandat in locuintele care folosesc incalzirea cu lemne sau brichete, dar ofera, de asemenea, o eficienta sporita pentru utilizatorii de panouri solare.

Un rezervor de stocare cu puffer este un element bine cunoscut in sistemele de incalzire pe gaz, asa ca trebuie sa luam mai intai in considerare modul in care functioneaza un sistem tipic de incalzire centrala. In cazul sistemelor pe gaz, de exemplu, temperatura optima la care acest echipament ofera eficienta maxima este de aproximativ 50/60°C. Atunci cand un puffer este inclus in circuit, sursa de caldura poate functiona in mod uniform pentru a genera cantitatea de caldura necesara fara a consuma combustibil in exces, fie ca este vorba de electricitate, lemn, gaz sau peleti.

Pufferii care variaza de la puternic la slab in ceea ce priveste izolarea, capacitatea si numarul de bobine sunt impartite in trei grupe. Serpentinele pot fi conectate la una sau mai multe surse de caldura pentru a incalzi apa. Nivelul optim pentru un puffer este determinat prin luarea in considerare a tuturor acestor aspecte si prin posibilitatea de a-l utiliza la cea mai mare eficienta.

Pentru a accelera procesul de incalzire a apei, pufferele termoizolate imbunatatesc izolatia. Pufferele mai bine izolate fac in acelasi timp ca transmiterea caldurii sa fie mai putin eficienta, dar sunt si mai scumpe. Cu toate acestea, un puffer de calitate cu o izolatie eficienta poate mentine mediul de transfer de caldura la o temperatura ridicata timp de mai multe zile, ceea ce contribuie la o eficienta ridicata a echipamentului.

Un puffer este un rezervor de stocare care ofera utilizatorilor sai un control imbunatatit asupra sistemului de incalzire a unei cladiri sau a unei locuinte in general. Cel mai mare beneficiu ale unui puffer este eficienta crescuta. Functia principala a unui puffer este de a stoca energia termica pe termen lung, pana cand este nevoie de ea. Atunci cand pufferul este umplut cu apa calda la o temperatura minima pe tur, pierderile de caldura sunt reduse considerabil, iar centrala termica sau alta sursa de caldura functioneaza doar atunci cand este nevoie.