În activitatea de zi cu zi, întâlnim mai multe situații în care diverse organizații, instituții sau persoane, ne solicită reținerea cărții de identitate, în schimbul prestării unor servicii sau pentru a ne închiria diverse bunuri. Puțini români știu, însă, că această practică este ilegală, existând foarte puține circumstanțe în care reținerea buletinului este permisă de legislația în vigoare. B365.ro vă prezintă situațiile în care entitățile cu care intrați în contact au dreptul de a vă reține actul de identitate.
Reținerea cărților de identitate este permisă de lege în numai câteva situații specifice, reglementate de Ordonanța de Urgență 97/2005, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Conform actului normativ, actul de identitate poate fi reținut în trei circumstanțe, potrivit legestart.ro:
- Dacă actul conţine modificări, adăugări sau menţiuni (altele decât cele prevăzute de lege). În acest caz, cartea de identitate poate fi reţinută de către poliţistul care a constatat acest lucru;
- Dacă o persoană este reţinută, arestată preventiv sau execută pedeapsa închisorii. În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia aresturilor ori a penitenciarelor (până la punerea în libertate a titularului);
-
Dacă o persoană este internată în instituţii de reeducare şi de protecţie socială. În acest caz, actul de identitate este păstrat de către administraţia acestor instituţii pe durata internării titularului.
În alte cazuri, reținerea cărții de identitate este ilegală, indiferent de motivul solicitării de reținere (prestare de servicii, închiriere de bunuri, etc.).
Continuare aici
Related
comments