Unele dintre noi sunt mici de înălțime, altele nu știu ce să mai facă pentru a părea mai scunde. Știai însă că această caracteristică îți poate spune cum stai cu sănătatea? Iată de ce anume riști să suferi sau de ce boli ești ferită în funcție de cât de scundă sau înaltă ești.Dacă ești mică de statură

Ai șanse mici de a face cancer

Oamenii de știință spun că persoanele scunde au mici șanse de a se îmbolnăvi de cancer. „Melanomul, cancerul la tiroidă, la rinichi, la sân și la colon sunt puternic asociate cu înălțimea“, spune Geoffrey Kabat, epidemiolog la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York City, SUA. În urma mai multor studii, el a descoperit că femeile de 1,77 cm au cu 30 până la 40% mai multe șanse de a dezvolta aceste tipuri de cancer, decât persoanele de sex feminin care au 1,52 cm. „Femeile mai înalte tind să aibă organe mai mari și mai multe celule în organism, astfel șansa de a dezvolta mutații care duc la cancer este mai mare“, explică Kabut.

Riscurile ca cheagurile de sânge să se formeze se diminuează

Dacă ești mai mică de 1,52 cm și ai greutatea normală, riscurile ca un cheag de sânge să se formeze sunt foarte reduse. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tromso, Norvegia, sângele trebuie pompat pe o distanță mai mare la femeile înalte, ceea ce poate duce la flux redus și risc crescut de cheag, ce poate provoaca accident vascular cerebral.

Ai mari șanse să trăiești până la 90 de ani

Una dintre genele legate de longevitate este responsabilă de statura mică, spun cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein. Oamenii de știință au descoperit ca o mutație genetică pare să extindă durata de viață la persoanele mici de înălțime.

Dacă ești înaltă

Stai bine cu inima

Femeile de 1,72 cm au cu 28% mai puține riscuri de a dezvolta boli de inimă, spre deosebire de cele care au 1,60 cm, potrivit unui studiu britanic recent publicat în „Jurnalul de Medicină New England“.

Ai o minte ageră

O femeie de 1,70 cm are cu 50% mai puține riscuri de a se îmbolnăvi de demență, față de persoanele de  1,55 cm, potrivit unui studiu preliminar realizat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh. Oamenii de știință cred că factorii care contribuie la bolile specifice celor mici de statură – copilarie, stres și nutriție săracă, stau la baza acestor afecțiuni, mai degrabă decât genetica.

Sarcina și nașterea nu-ți vor da bătăi de cap

Mamele de 1,67 cm au între 18-59% mai puține riscuri de a dezvolta diabet gestațional decât femeile de 1,60 cm, conform unui studiu realizat la Universitatea din New York, în care s-au analizat mai bine de  220.000 de sarcini. Cercetătorii speculează că genele legate de înălțime au un important efect asupra toleranței la glucoză.