Dintre toți dinții, molarii de minte sunt cei care trebuie să fie cel mai adesea extrași. Există o serie de motive importante pentru aceasta:
- amplasarea îndepărtată a molarilor de minte îngreunează igienizarea acestora, contribuind în cele din urmă la distrugerea destul de rapidă a smalțului;
- de multe ori molarii de minte nu au suficient spațiu pe arcadă ca să erupă intr-o poziție normală, și astfel sunt adesea înclinați spre obraz sau se sprijină pe dinții vecini, contribuind la distrugerea acestora;
- nu puține sunt și cazurile în care molarii de minte rămân blocați în os sau erup doar parțial.
- daca unul dintre molarii de minte a fost îndepărtat, antagonistul acestuia începe să se deplaseze către cel lipsă, deformând dantura;
- gingia din apropierea măselelor de minte se inflamează frecvent.
Ce să faci după extracția măselelor de minte?
În primul rând, urmați recomandările medicului dumneavoastră!
- Compresa pe care medicul o lasă în gură după extracție nu trebuie îndepărtată mai devreme de douăzeci de minute, deoarece acest lucru poate interfera cu vindecarea normală ulterioară.
- De obicei, se recomandă să nu mănânci sau să nu te clătești gura timp de 2 ore de la extracție. În primele 24 de ore după intervenție, mestecă alimentele pe cealaltă parte a maxilarului, astfel încât să nu intre resturi în rana deschisă.
- Pacienții întreabă adesea despre clătire: cu ce, când și de câte ori? În prima și a doua zi după operație, nu este voie să se clătească gura activ, deoarece, din cauza presiunii, se poate spăla cheagul de sânge protector din alveolă. Sunt permise clătirile pasive cu soluții dezinfectante (clorhexidină) după mese.
- Dacă a existat o durere de dinți sau o inflamație a gingiilor înainte de extracție, medicul va prescrie cel mai probabil antibiotice și antiinflamatoare.
- În prima zi după extracție, este bine să se evite periajul dinților aflați în apropierea alveolei, pentru a nu deteriora accidental cheagul fragil. Cu toate acestea, în următoarele zile este foarte important să cureți dinții de placă, inclusiv cei vecini zonei de extracție. Placa microbiană de la dinții contaminați se transferă cu ușurință la gingii și intră în alveolă, provocând inflamație și încetinind vindecarea.
Ce să nu faci după extracția măselelor de minte?
Este strict interzisă încălzirea plăgii, obrazului sau pielii din zona dintelui extras. Este util să puneți comprese reci în prima zi după extracție. Poți îngheța o sticlă de apă în congelator acasă, o poți înveli într-un șervețel și o poți aplica extern pe locul de extracție la fiecare oră timp de douăzeci de minute.
De asemenea, ar trebui să eviți băuturile calde, mersul la sală și la saună, deoarece acest lucru poate provoca sângerări secundare.
Nu ar trebui să atingi cu limba, scobitoarea sau alte obiecte alveola, deoarece acest lucru va distruge cheagul de sânge care protejează alveola. Chiar dacă crezi că „e ceva acolo”, este întotdeauna mai bine să apelați la o clinică stomatologică sector 1. Dacă este necesar, se poate efectua o radiografie.
Cât va dura durerea după extracție?
Durerea este un concept foarte subiectiv, în funcție de pacient însuși, și de complexitatea procedurii și dacă a existat inițial un proces inflamator. În condiții normale și cu traumatisme minime, durerea te deranjează doar în ziua intervenției și nu reapare. La unii pacienți, gingiile dor două sau trei zile, apoi durerea slăbește treptat și dispare. Dacă în timpul extracției a trebuit făcută o incizie sau a existat o inflamație purulentă a gingiilor, durerea poate deranja timp de 5-7 zile. Perioada generală de vindecare a rănilor după o extracție de măsea de minte este de 7-14 zile.
Dacă după operație a trecut o săptămână sau mai mult, iar durerea nu încetează sau, dimpotrivă, chiar crește, acesta este un motiv serios pentru a consulta medicul!
Umflătura după extracția molarului de minte
Nu este neobișnuit ca țesutul facial să se umfle după o intervenție chirurgicală. În marea majoritate a cazurilor, umflătura apare după extracția molarilor de minte inferiori. Acest lucru se datorează caracteristicilor anatomice ale maxilarului inferior. Umflătura în prima zi după extracție, de obicei, nu reprezintă un mare pericol, deoarece este reacția organismului la intervenție. De asemenea, pot apărea dureri la deschiderea gurii și la înghițire și o creștere a temperaturii corpului la 37,2-37,9°C. Dar dacă umflătura persistă timp de 2-3 zile, crește și devine pulsatorie, atunci ar trebui să vizitezi imediat medicul – acest lucru va ajuta la evitarea complicațiilor grave.