dotacie_46108500-9725845Ţinta stabilită pentru aderarea României la zona euro, respectiv anul 2019, nu mai este fezabilă, iar Banca Naţională a României (BNR) va propune Guvernului şi Preşedinţiei ca, înainte de anunţarea unei noi date, să se stabilească o foaie de parcurs care să fie acceptată prin consens naţional, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit.

‘Ţinta 2019 nu mai este fezabilă nu numai pentru că a trecut vremea, dar ar fi trebuit ca, de la 1 ianuarie 2016, cel târziu la 1 iunie 2016, să intrăm în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.). Pregătirea pentru această anticameră este complicată’, a explicat guvernatorul BNR.

Medicamentele ieftinite lasă pacienţii fără tratament şi sufocă industria farma

Scandalul Volkswagen: Impactul asupra României mai mic de 0,5%

BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

În opinia sa, acest lucru nu mai este posibil nici măcar din punct de vedere tehnic şi, chiar dacă, prin absurd, România ar intra în ERM II până la jumătatea anului viitor, mai este o problemă.

‘Perioada de 2 ani cât trebuie să rămână o ţară în această anticameră a euro este cea minimă. Deci, nu garantează nimeni că intrăm în 2019 şi nici nu cred că este momentul să forţăm’, a mai spus Isărescu.

În acest context, şeful BNR a atras atenţia că este mai important ca, înainte de anunţarea ţintei, să se traseze o foaie clară de parcurs.

‘Vom propune Guvernului şi Preşedinţiei ca, înainte de orice decizie privind o dată, să ne facem o foaie de parcurs care să fie discutată politic, să fie însuşită şi de opoziţie, de toate partidele, pentru că la anul suntem în alegeri. Foaia de parcurs ar trebui acceptată într-un consens naţional, pentru ca societatea românească să înţeleagă că nu este vorba doar de un schimb de bancnote’, a precizat guvernatorul BNR.

economica.net

Related

comments