Parlamentarii nu s-au dezminţit nici în acest an şi s-au întrecut să depună proiecte de lege inedite, unele dintre ele de-a dreptul bizare, chiar făcute în glumă. Cele mai multe dintre ideile năstruşnice ale aleşilor nu au trecut însă de votul din plen. Iniţiatorii nu au reuşit, de pildă, să-şi convingă colegii că este nevoie de o “Lege a Tăcerii” sau că “unii oameni sunt mai egali decât alţii”. Cel mult trei câini la o stână sau interzicerea fumatului la locul de muncă, inclusiv “ambulanţa sau taxiul”, s-au numărat de asemenea printre propunerile lansate în dezbatere în Parlament.
O turmă de oi poate fi păzită la şes de un câine, la deal de doi câini şi la munte de trei câini. Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.500 de lei. Ba mai mult, câinii peste numărul celor menţionaţi în funcţie de zonă pot fi împuşcaţi.
Acestea sunt prevederi cu care a fost amendată Legea Vânătorii şi care au stârnit, în acest an, proteste ale proprietarilor de oi. Aceştia le atrăgeau atenţia aleşilor că niciun proprietar de animale nu menţine la stână câini doar din pasiune sau din alte considerente.
Legea a fost promulgată în luna mai a acestui an de către preşedintele Klaus Iohannis, după ce a solicitat reexaminarea actului normativ.
“Permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”, prevede legea.
CITEŞTE AICI LEGEA
Senatorul UNPR, Liviu Bumbu, a declarat şi el că legea a fost gândită împotriva naturii. ” O stână trebuie să aibă atâția câini cât are nevoie. Pentru că nu poți împovăra un câine cu o sarcină în plus. Nu poți pune un câine care protejează stâna de animalele sălbatice să întoarcă și oile la stână”, a explicat Bumbu. Senatorul a făcut o propunere legislativă prin care să nu se mai limiteze numărul de câini care pot fi la o stână. Propunerea nu a trecut însă de Senat.
Senatorul PNL Cristian Bodea a realizat o lege-pamflet, prin care a vrut să atragă atenţia că rolul Parlamentului este diminuat şi că ordonanţele de urgenţă ale Guvernului sunt prioritare.
Proiectul de lege avea zece articole, toate făcute în glumă, între care: “Art 1. Prim ministrul este statul. Indubitabil! Art 2. Ministrul ştie mai bine. Prim-ministrul cel mai bine! Art 3. Ministrul este mai presus de parlamentar. Mult mai sus! Art 4. Parlamentarul are dreptul să ridice mâna. Şi dreptul să tacă! Art 8. Guvernul conduce numai prin ordonanţe de urgenţă. Fără număr!”
Senatorul Cristian Bodea a scris în expunerea de motive: “Pentru că aşa doreşte domnul Ponta!”. Parlamentarii nu i-au gustat însă gluma făcută de liberal prin proiectul de lege. Iniţiativa a fost respinsă.
Fumatul, interzis la locul de muncă. Ambulanţa, pe lista spaţiilor
Deputatul PSD Horia Grama a propus mai multe amendamente de modificare a “Legii Anti-Fumat”. Unul dintre acestea a stârnit controverse, după ce deputatul a inclus în definiţia “spaţiul de la locul de muncă” unde se interzice fumatul şi ambulanţa.
În proiectul de lege, iniţiatorii cer interzicerea fumatului în spaţiile publice şi în spaţiile de la locul de muncă. În amendamentele sale, Horia Grama se declară şi el de acord ca fumatul să fie interzis în spaţiul de la locul de muncă, pe care îl defineşte astfel:
“(prin) spaţiu de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu utilizat în timpul orelor de muncă, inclusiv ambulanţa şi taxiul, cu excepţia spaţiilor delimitate şi special amenajate pentru fumat din incinta acestora (s.m.)”.
Vezi amendamentele aici
Intervenţia deputatului PSD asupra proiectului de lege a determinat nu doar protestele organizaţiilor anti-fumat, dar şi o intervenţie a ministrului Sănătăţii, care s-a opus ideillor parlamentarului.
Ulterior, deputatul a explicat: “Despre interpretarea că am solicitat spații special amenajate pentru fumat în ambulanțe, consider că aceasta este o aberație introdusă tendențios. Nu cred că se poate amenaja un astfel de loc într-o ambulanță. Aș vrea să văd și eu cum ar gândi cineva un asemenea spațiu. Eu am zis doar că e mai bine să fie spații amenajate pentru fumători”.
Deputatul Bogdan Diaconu a depus un proiect de lege care prevede “alinierea indemnizaţiei parlamentarilor la nivelul salariului minim pe economie”, iar calculul pensiilor să se facă la acest cuantum.
“Am depus astăzi la registratura Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă din partea Partidului România Unită, sub semnătura mea, de aliniere a indemnizaţiei parlamentarilor la nivelul salariului minim pe economie şi din aceasta rezultă calculul pensiilor se va face pe perioada mandatelor la acest cuantum al salariilor minime pe economie.
Este un răspuns politic pe care Partidul România Unită îl dă clasei politice care este în aceste zile preocupată de a-şi lua avantaje personale, vezi legea pensiilor speciale pentru parlamentari în condiţiile în care avem o situaţie în care românii se confruntă cu nenumărate neajunsuri“, declara în iunie Bogdan Diaconu.
În expunerea de motive, Diaconu preciza că parlamentarii trebuie să fie “racordaţi la problemele reale, de zi cu zi, ale românilor”.
“Prezentul proiect de lege propune ca indemnizaţia parlamentarilor să fie echivalentă salariului minim pe economie pentru ca aceştia să se confrunte în fiecare lună cu perspectiva unei mari părţi a populaţiei României, aceea de a face faţă preţurilor în continuă creştere în condiţiile în care veniturile lor sunt foarte reduse”, se arată în expunerea de motive.
Bilete gratuite la operă sau la filarmonică
O altă propunere legislativă inedită, care a fost însă respinsă în ambele Camere ale Parlamentului, a vizat acordarea unor facilităţi cu caracter cultural cu ocazia celebrării căsătoriilor de lungă durată.
Mai exact, proiectul prevedea că soţii care sărbătoresc împlinirea a 25 de ani, respectiv 50 de ani de la căsătorie pot beneficia de bilete gratuite pentru maxim două evenimente la teatru, muzeu, operă sau filarmonică.
Legea “un copac pentru fiecare copil”
Propunerea legislativă vizează ca pentru fiecare copil care se naşte primăriile din localităţile de origine a nou-născuţilor să planteze câte un copac.
Potrivit acestei iniţiative care se adresează tuturor localităţilor de peste 15.000 de locuitori, “în termen de 6 luni de la înregistrarea fiecărei naşteri, primăriile vor asigura plantarea câte unui copac pentru fiecare copil nou-născut.”
Iniţiatorii susţineau că scopul propunerii legislative este să stopeze pierderea zonelor verzi din ţară şi pe termen lung îmbunătăţirea mediului înconjurător.
Legea pentru localitatea Pungeşti – “Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”
Propunerea deputatului independent Remus Cernea, care parafrazează un citat din faimosul roman-satiră „Ferma animalelor”, de George Orwell, a fost o lege-protest aşa cum a numit-o iniţiatorul său, aceasta nereglementând practic nimic. Proiectul conţine un singur articol şi vizează localitatea Pungeşti, proiectul fiind depus în timpul protestelor din localitate.
„Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale ca altele” – această frază a fost tranformată într-un proiect de lege, doar că se referă la oameni: “Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii”
“Este o lege metaforă, o lege/protest față de abuzurile actualei puteri, care printre multe alte abuzuri a instituit la Pungești o zonă de siguranță specială, încălcând grav drepturile cetățenilor din acea zonă”, declara Remus Cernea după ce a depus proiectul în Parlament. Legea a fost respinsă de ambele Camere ale Parlamentului.
Gărzi cetăţeneşti, la sate
Un proiect inedit este şi cel al deputatului UDMR Szabo Odon care a propus ca în România să fie înființate gărzi cetățenești, după modelul celor din Ungaria. Aceste gărzi, formate din voluntari, ar trebui să asigure paza și liniștea publică în zonele rurale unde nu există bani pentru posturi de poliție locală.
O oră în plus de somn sau Parlamentul-mall
Şi în anii anteriori au fost depuse proiecte de lege bizare. Unul dintre ele a aparţinut deputatului Constantin Mazilu, care a vrut să le ofere românilor o oră de somn în plus.
Mazilu a depus astfel o iniţiativă legislativă pentru renunţarea la ora de iarnă, astfel încât ora de vară să devină cea oficială pentru toate cele 365 de zile ale anului.
În expunerea de motive, Constantin Mazilu cita date dintre-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă ai unei universităţi din Regatul Unit. „Trecerea la ora de iarnă poate antrena tulburări grave la nivelul ritmului biologic al omului. ‘Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi’ spun specialiştii de la Universitatea Glasgow, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile. Afirmaţia acestora vine în urma unui studiu la care au participat numai 3.000 de adulţi din Marea Britanie şi care a demonstrat că, odată cu schimbarea orei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare. Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt chiar mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminică a lunii octombrie, dispar rapid, mulţi dintre cei care s-au declarat mulţumiţi de situaţie spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin“, se menţiona în expunerea de motive a deputatului PSD. Proiectul a fost respins însă de ambele camere ale Parlamentului.
De asemenea, un proiect care a stârnit ironii chiar şi în rândul aleşilor a fost depus de fostul deputat PDL Silviu Prigoană, care a dorit să transforme Palatul Parlamentului într-un mall.
Deputatul PDL Silviu Prigoană spunea că sediul Parlamentului, în varianta unicamerală, ar trebui mutat din Casa Poporului într-o clădire pe care Nicolae Ceauşescu o construise pentru Biblioteca Naţională a României. “Există nişte discuţii avansate cu companii de entertainment care se ocupă de aşa ceva. În accepţiunea noastră, mall-ul înseamnă magazin, dar nu va fi magazin, ci cu totul şi cu totul altceva, vor fi cele mai mari expoziţii şi târguri de pe planetă, în ceea ce priveşte domenii de activitate variate: lansări de CD-uri, probabil băieţii se gândesc să mute festivalurile internaţionale în Bucureşti”, spunea Prigoană, la acea vreme.