Luni seară, instanţa i-a trimis după gratii pe edilul Sorin Oprescu, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, directorul economic al Primăriei, directorul Administraţiei Cimitirelor, directorul general şi directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.

Procurorii au venit cu interceptări și denunțuri noi, din care reiese că angajații erau prudenți când era vorba de încasarea banilor și fiecare avea proprile reguli. Directorul economic al Primăriei Capitalei, de pildă, ar fi folosit – ca regulă – o borsetă.

„Denunțătorul l-a contactat telefonic pe Mircea Constantinescu, pentru a-i propune să se întâlnească în dimineața următoare la un capuccino, „tot acolo”. Directorul economic a acceptat întâlnirea, fără a întreba motivul solicitării ei. Când a ajuns, directorul economic și-a așezat borseta pe scaunul de alături. Pe parcursul discuției ce a urmat, fără a spune nimic relevant, denunțătorul s-a ridicat, s-a dus la scaunul unde era borseta, pe care a luat-o și a revenit la locul său. Așezându-se, și-a pus borseta pe picioare, sub masă, după care a scos din buzunarul pantalonilor un plic de culoare albă, pe care l-a introdus în borsetă cu o mișcare rapidă. În continuare, denunțătorul s-a ridicat și a pus borseta înapoi de unde o luase, pe scaunul de lângă directorul economic. La final, acesta a plecat cu borseta” , scrie Digi24.ro. (sursa: referat DNA)

Ruxandra Avasiloae este directoarea Centrului Cultural al Palatului Brâncovenesc. După o noapte în arestul poliției, femeia a declarat că mita era o practică obişnuită în instutuţie şi a spus că banii erau împărțiți cu șeful direct, Sorin Oprescu.

De frica interceptărilor, când aveau întâlniri, niciodată nu se pronunţa contravaloarea mitei cu voce tare. Sumele se mimau şi trebuiau citite de pe buze. Interceptările arată că Sorin Oprescu era un personaj respectat, dar temut. Şi de subordonaţi, şi de oameni de afaceri.

Tot procurorii DNA mai spun că Sorin Oprescu nu accepta nicio întârziere la plata mitei.

„Inculpatul Sorin Oprescu s-a întâlnit cu (…..) și, deși a aflat că bunicul acestuia tocmai decedase, a stabilit ca (…..) să-i remită suma de bani în aceeași zi, la o întâlnire ce urma să aibă loc în jurul orei 19.00-19.30 la imobilul aparținând Primarului: Vai de capul…! Ne vedem mai pe seară atunci, acolo? Mă gândesc că un 7, ca să nu… mai ales…7 e bine?”. (sursa: referatul procurorilor)

„Denunţătorul s-a întâlnit cu Cristian Stanca (n.r. – şoferul lui Sorin Oprescu), ocazie cu care acesta din urmă a încept să insiste în plata mitelor către primarul Oprescu: Barosanu’ aşteaptă, că a băgat… N-ai ce să le mai zici!”.

La întâlnirea din aceeași zi cu Cristian Stanca, după ce i-a calculat denunțătorului cât a încasat, cât mai are de încasat şi cât a cheltuit pentru realizarea lucrărilor, Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a reamintit pretențiile de remitere a mitei pentru Sorin Oprescu: Deci, ăştia sunt… prioritari. Şi la Barosanul… 50. Primarul nu este la serviciu. Se întoarce din vacanţă.” (sursa: referatul procurorilor DNA).

Avocații lui Sorin Oprescu au contestat măsura arestării preventive.