Zvonurile potrivit cărora Gabriel Cotabiţă ar fi vorbit, zilele trecute, sunt infirmate de medicii de la Spitalul Floreasca. Din păcate, starea lui rămâne, în continuare, proastă.

După ce apropiaţi ai familiei au mărturisit că Gabriel Cotabiţă ar fi deschis ochii şi ar fi strigat-o pe fiica lui, Eliza, medicii de la spitalul Floreasca fac lămururi. “Acest lucru este imposibil atâta vreme cât pacientul are traheostomă şi este pe ventilaţie mecanică. Cu traheostomă pot vorbi doar purtătorii permanenţi, care au învăţat să facă asta, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul domnului Cotabiţă. Altfel, pot fi scoase cel mult nişte sunete, fără a articula cuvinte“.

E adevărat însă că solistul răspunde la stimuli neurologici.

“Îşi mişcă mâinile şi picioarele şi are ochii deschişi, aţintiţi spre tavan, însă nu clipeşte, nu reacţionează, nu priveşte. Pe moment, nu reacţionează nici când cei din jur vorbesc cu el. Deschiderea ochilor fără a clipi şi privitul într-un punct fix se numeşte, în termeni medicali, plafonarea globilor oculari. Nu înseamnă nimic dacă pacientul dă ochii peste cap când creierul e făcut zob. Hematomul subdural sau alte chestiuni au în simptomatologie plafonarea globilor oculari. Faptul că are reflexe înseamnă că nu e decerebrat, adică are activitate cerebrală, dar nu se ştie cât de complexă. Răspunde la un stimul şi atât. Respiraţia şi circulaţia sunt funcţii elementare la nivel de bulb cerebral, dar la nivel de cortex, de scoarţă cerebrală, nu se ştie ce e acolo“, au declarat surse medicale, pentru ziarul Ring.

Related