cauciuc_iarna_ocna_mures_05434200-8571911PROGNOZA METEO. În această săptămână, la munte vor cădea primii fulgi de zăpadă. Meteorologii spun că în zonele montane înalte temperaturile vor scădea sub zero grade, iar vântul va sufla cu intensitate, ceea ce favorizează lapoviţa şi ninsoarea. În cazul în care călătoriţi în zone cu ninsoare, este obligatoriu să aveţi anvelope de iarnă. Legea nu prevede o dată anume pentru montarea cauciucurilor de iarnă, ci doar obligativitatea adaptării maşinii la condiţiile de trafic, indiferent de sezon.

La o altitudine mai mare de 1800 de metri, luni spre marti, chiar si pe parcursul zilei de luni vom avea ploi care se transforma in lapoviţă şi in ninsoare. Potrivit meteorologului Silviu Grigore, nu ar fi exclus ca si in zonele de peste 2000 de metri în Carpatii Meridionali sa vedem astfel de fenomene, cu atat mai mult cu cat mercurusl va scădea în termometre pana la valori de minus 3, minius 5 grade, poate chiar in Varfu Omu. Vantul va sufla cu intensificări destul de susţinute in sud, est si zonele montane, acolo unde vorbim de temperaturi negative, care asociate cu vant ce va depasi 40-50 de km pe oră înseamnă o scădere semnificativă real resimtita de organism pana spre minus 10 grade poate chiar mai puţin.

Iarna vine mai repede şi ne aduce temperaturi scăzute! NINSORI şi LAPOVIŢĂ de săptămâna viitoare

Când e bine să schimbi CAUCIUCURILE DE VARĂ

Anvelopele de iarnă se schimbă cînd temperatura coboară sub o anumită limită. “Cauciucurile de iarnă se folosesc începând de la 7 grade Celsius în jos, chiar dacă afară este asfaltul curat. De la această temperatură, anvelopele de iarnă au aderenţă mai bună decât cele de vară“, a precizat pilotul Titi Aur.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu ANVELOPE DE IARNĂ în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă NU este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie CONTRAVENŢIEŞoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare FĂRĂ drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe TOATE ROŢILE.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele “all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă (“M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”).

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu ANVELOPE DE IARNĂ. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

ANVELOPE DE IARNĂ: Cele mai bune cauciucuri de iarnă

În 2012, ADAC a testat trei dimensiuni de anvelope, 165/70 R14, 205/55 R16 şi 215/65 R16, inginerii germani punând faţă în faţă la fiecare dintre aceste dimensiuni nume cunoscute din lista de mărci şi modele de anvelope disponibile în Europa.

CONDIŢIILE DE TESTARE a ANVELOPELOR DE IARNĂ

Anvelopele au fost testate în toate condiţiile de rulare pe care trebuie să ruleze pe timp de iarnă. Dar pe lângă asfalt uscat, asfalt umed, zăpadă şi gheaţă, toate anvelopele au mai fost notate la capitolele zgomot la rulare, consum de carburant şi grad de deteriorare. Conform sistemului de notare din Germania, o notă mică la oricare dintre categorii înseamnă un punctaj mare. Foarte interesant este faptul că niciuna dintre anvelopele testate nu a reuşit să primească calificativul Foarte bun, premianţii acestei runde de teste primind cu toţii calificativul Bun.

Top 3 la 165/70 R14.

  1. Michelin Alpin A4
  2. CONTINENTAL ContiWinterContact TS800
  3. PIRELLI Winter 190 Snowcontrol 3

Top 3 la 205/55 R16.

  1. Continental ContiWinterContact TS850
  2. MICHELIN Alpin A4
  3. DUNLOP SP WinterSport 4D

Top 3 la 215/65 R16

  1. Bridgestone Blizzak LM-80
  2. DUNLOP SP Winter Sport 4D
  3. CONTINENTAL CrossContact Winter

Testul arată diferenţa dintre un 4×4 cu anvelope de vară şi un 4×2 cu ANVELOPE DE IARNĂ.

Alternativa la ANVELOPELE DE IARNĂ

Cauciucurile de sezon sunt cea mai întâlnită soluţie pentru a trece cu bine peste acest anotimp, însă, mai nou, există şi alternativa şosetelor pentru pneuri, o soluţie ingenioasă, inventată în Norvegia, dar care a prins foarte bine pe tot cuprinsul Europei, scrie automarket.ro.

Norvegienii au gândit o suprafaţă textilă, capabilă să acopere întreaga suprafaţă a cauciucului. Astfel contactul cu solul acoperit de zăpada sau gheaţă se face pe o suprafaţă suficient de mare pentru a asigura aderenţa. Principiul simplu, acela că zăpada aderă mai bine la materialele textile, a fost exploatat cum se cuvine de inventatori, şosetele pentru cauciucuri fiind dezvoltate în întregime din fibre speciale, care îmbunătăţesc tracţiunea. Aderenţa materialului textil nu este scăzută astfel de apa rezultată în urma încălzirii cauciucului, favorizând aderenţa.

Potrivit studiilor efectuate, şosetele de iarnă oferă o aderenţă generală mai bună în condiţiile unui drum în pantă sau în rampă, ajută mai bine la menţinerea trasei ideale şi se comportă mai bine la frânare decât cauciucurile de iarnă.

Şosetele de iarnă nu se pot ridica însă la nivelul de aderenţă al lanţurilor atunci când se încearcă o plecare în pantă. Cu toate acestea, şosetele speciale asigură acelaşi nivel de aderenţă cu cel al pneurilor de iarnă.

Pentru a confirma aceste performanţe, producătorul european Auto Sock a cerut ajutorul unuia dintre cele mai importante institute de certificare de pe Bătrânul Continent. După o sesiune îndelungată de teste, organizaţia germană TUV a confirmat capacităţile foarte bune ale şosetelor de iarnă şi a recomandat folosirea lor în anumite situaţii.

romaniatv

Related

comments