189780_articol-8993241Populatia activa din Romania va fi nevoita sa traiasca dupa ce isi incheie perioada de activitate cu doar o treime din venitul actual, la care se va adauga 10% (pentru cei care ies la pensie in 2030) din salariu sau de 26% (pentru cei care ies la pensie in anul 2050), acumulati la pensia privata obligatorie.

Calculul este insa estimativ si se bazeaza pe o crestere a salariului cu 2,5% in fiecare an si pe un randament mediu anual al fondului de pensii private obligatorii de 5%. In prezent, deja peste o treime dintre pensionarii romani sunt incadrati de Comisia Europeana ca avand risc de saracie si excludere sociala, iar pentru anul 2050, Banca Mondiala estimeaza un numar de 6,6 milioane de pensionari, fata de cele 5,3 milioane de acum.

Câţi ani şi câţi bani trebuie să pui deoparte ca să ai pensia pe care ţi-o doreşti

Pensii MAJORATE pentru peste 5 MILIOANE de PENSIONARI. Cu cât cresc SALARIILE românilor din 2016

Victor Ponta, anunţ pentru pensionari. Ce MODIFICĂRI se fac la legea PENSIILOR

Ca urmare, spre deosebire de generatiile de pana acum care isi bazau existenta, de regula, dupa retragerea de activitate numai pe nivelul pensiei de la stat, una dintre sursele de sporire a veniturilor la batranete este reprezentata de pensia facultativa. Pensia facultativa este incurajata, inca de la lansarea sistemului de pensii private in 2007, de legislatia din Romania, contributia atat din partea angajatului cat si din cea a angajatorului fiind scutita de impozit.

Potrivit Certinvest, care a lansat un calculator de pensii facultative, o aplicatie online care ofera informatii personalizate despre valoarea pensiei facultative acumulate, “economisirea unei sume minime de 60 lei / luna poate avea un impact important asupra viitorului nostru financiar”. Pentru a afla suma acumulata la varsta pensionarii, calculatorul dezvoltat de Certinvest solicita introducerea datelor privind contributia dorita la pensia facultativa, cat contribuie angajatorul – daca e cazul, varsta, randamentul mediu anual al fondului de pensii si salariul net.

Aplicatia va afisa valoarea pensiei pe cei trei piloni: pensia de stat, pensia privata obligatorie si pensia facultativa. In acelasi timp, calculatorul afiseaza informatii despre cum poti sa-ti maximizezi pensia si ce contributie lunara ar fi necesara.
Continuare…

Related

comments