2022, un an care a inceput ca o „gura” de aer proaspat dupa pandemia care ne-a schimbat vietile, este acum anul in care o mare parte dintre romani stau cu „sufletul la gura”, deoarece un razboi se desfasoara in apropierea tarii lor. Noi, oamenii de rand, suntem personaje mult prea nesemnificative si lipsite de putere pentru a schimba ceva la acest nivel, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne lasam doborati.

Este important sa vedem o parte buna in tot ceea ce ni se intampla, iar ultimele evenimente neplacute ne-au oferit ocazia sa ne slefuim abilitatile de adaptare si de invatare. Vremurile in care traim ne-au invatat cat de imprevizibila poate fi viata si cat de important este sa ai mereu un plan B. Un permis barca categoriile C, D si S reprezinta…asul din maneca ta in aceste timpuri tulburi.

permis de barca
permis de barca

De ce ai nevoie de un astfel de act?

Cu siguranta si tu ai avut cel putin o cunostinta care, in ultimii doi ani, si-a pierdut locul de munca, fie pentru ca firma s-a inchis, fie pentru ca directorul a fost nevoit sa reduca drastic numarul angajatilor. Acest lucru nu a fost, din pacate, un caz particular, iar foarte multi dintre romani au ramas fara venituri din cauza pandamiei.

Acum, situatia este mai buna, insa daca ar fi sa invatam ceva din tot ceea ce ni s-a intamplat, acest lucru este faptul ca intotdeauna trebuie sa avem un plan de rezerva pentru astfel de momente de criza.

In contextul razboiului dintre Ucrania si Rusia, o criza economica globala sta sa inceapa si cu siguranta Romania va fi una dintre tarile foarte puternic afectate. Astfel ca, o posibilitate de actionare ar putea fi emigrarea intr-o alta tara. Aici intervine necesitatea detinerii unui permis de barca categoriile C, D si S.

Acest act constituie o calificare suplimentara, care te poate salva in strainatate, pana iti sunt echivalate studiile ca medic, avocat, inginer sau oricare ar fi meseria ta aici. In acest fel, ai siguranta ca, oriunde in lume, poti obtine un job secundar sau chiar principal, care este bine platit. Pentru meseria de skipper, poti primi intre 50 si 200 de euro pe zi, bani suficienti pentru un trai modest, in vremurile dificile pe care le traim.

Cum obtii un permis de barca categoriileC, D si S?

Trebuie sa stii ca un astfel de act iti permite conducerea de ambarcatiuni de agrement cu o lungime de pana la 24 metri, atat cu motor cat si cu vele, pe cai navigabile interioare, precum lacuri, rauri, fluvii si delte, cum este Dunarea precum si pe mare si ocean pana la 6 mile nautice in larg

Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a dobandi un permis de barca pentru categoriile C, D si S este sa te inscrii la cursurile unei scoli specializate, cum este SetSail. Aici, vei invata partea de teorie in mediul online, pe platforma Zoom, sau fata in fata la sediul scolii, timp de 3 saptamani. Apoi, vei face practica in Limanu, Mangalia, pe o perioada de 3 zile. Ultimul pas consta in sustinerea examenului teoretic pentru obtinerea carnetului de conducator la una dintre capitaniile Autoritatii Navale.

Permisul de barca categoriile C, D si S este un certificat ICC, adica International Competence Certificate, care iti va da sansa unui loc de munca oriunde in lume, fara alte echivalari necesare. Fii pregatit pentru orice situatie neplacuta care ar putea aparea si obtine o calificare suplimentara – jobul de skipper s-ar putea transforma intr-o pasiune pe viata!