Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că ‘e posibil’ ca până la sfârşitul anului în România să ajungă familii de refugiaţi, precizând însă că nu sunt încă date cu privire la momentul la care se va începe transferul din cota de migranţi alocată României la Consiliul European.

‘Nu e clar câţi din Grecia, câţi din Italia… Detaliile nu sunt bătute în cuie, detaliile vor veni în perioada următoare. (…) E posibil (să vină-n.r.) până la sfârşitul anului un număr de familii’, a spus Ponta la B1TV, precizând că primii refugiaţi din cota alocată vor fi cazaţi în centrele speciale, unde vor rămâne 30 de zile.
Premierul a explicat că trierea refugiaţilor se face, potrivit acordurilor internaţionale, de către autorităţile din prima ţară în care aceştia ajung însă şi România va avea un cuvânt de spus în privinţa celor care vor fi repartizaţi ţării noastre.

‘Avem un cuvânt de spus: participăm cu nişte criterii. Vreau să fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, să ne ducem noi să spunem cine e creştin, cine e musulman, cine e budist. (…) Se pune doar problema de a fi din ţări care într-adevăr sunt în conflict – Siria, Irak, Afganistan – şi se pune problema de a avea familii’, a mai spus Ponta.
El a anunţat că România va acorda un ajutor Serbiei, la solicitarea autorităţilor de la Belgrad, pentru gestionarea crizei refugiaţilor

‘Cred că poimâine o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noştri sârbi un ajutor. O parte (dintre refugiaţi – n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la graniţa Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croaţia mai departe şi cei mai mulţi s-au dus în Suedia, Germania, Austria’, a adăugat premierul.

AGERPRES

Related

comments