poze_desktop_iarna_om_de_zapada_15564300-8466352PROGNOZA METEO: Lunile octombrie şi noiembrie vor aduce precipitaţii bogate, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit.

PROGNOZA METEO: În luna octombrie, temperaturile medii lunare vor inregistra valori peste norme in sud-est si local in sudul si vestul tarii, iar in rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice. Cantitatile lunare de precipitatii vor avea o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii.

ALERTĂ METEO: Va ploua în 24 de ore cât pentru două săptămâni

În luna noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptand sud-estul si local sudul si vestul tarii, unde acestea se pot situa peste norme. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand centrul si local nordul si estul tarii, unde vor fi posibile cantitati medii peste norme.

În decembrie, valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale, iar in sud-estul si local in sudul si vestul tarii vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat in mod obisnuit. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub norme.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

PROGNOZA METEO. Britanicii spun că se aşteaptă ca ninsori abundente să pună stăpânire pe Occidentul Europei încă din luna noiembrie, iar zăpada să persiste timp de cel puţin cinci luni. De asemenea, ei cred că malurile oceanului vor îngheţa din cauza temperaturilor deosebit de scăzute, aşa cum s-a mai întâmplat şi în iarna 1962-1963. Cauza acestei dereglări către rece a vremii este explicată prin perturbarea activităţii Curentului Golfului, care încălzeşte coastele Europei de Vest, în special Anglia, unde iernile extrem de reci vor deveni ceva obişnuit în următoarele decenii.

Practic, viteza de deplasare a curentului şi temperatura sa au scăzut din cauza topirii accentuate a banchizei polare şi a creşterii debitelor marilor fluvii siberiene care se varsă în Oceanul Arctic. Dar o asemenea perturbare a curentului oceanic cald influenţează, indirect, şi mişcările de aer la nivel global. În timp ce Occidentul va îngheţa, acoperit de zăpadă, în România se vor înregistra ierni din ce în ce mai blânde, dar cu precipitaţii din ce în ce mai puţine. “În deceniile următoare, iernile de la noi vor fi din ce în ce mai calde, cu temperaturi peste zero grade, iar stratul de zăpadă şi precipitaţiile, în general, se vor împuţina. Este efectul fenomenului de încălzire globală, care ne va afecta din ce în ce mai mult în deceniile următoare”, a declarat recent Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

romaniatv

Related

comments