Radu Mazăre, fostul edil al Constanţei, este eliberat miercuri din arest preventiv, în urma deciziei Înaltei Curţi. Magistraţii au admis, miercuri, cererea edilului de înlocuire a arestului preventiv şi au decis să îl pună sub control judiciar. Decizia este definitivă.

Radu Mazăre este eliberat din arestul Poliției Capitalei după trei luni de arest preventiv, ca urmare a deciziei judecătorilor care i-au admis contestația împotriva arestării preventive. În acest sens, magistraţii au hotărât ca fostul edil să fie plasat sub control judiciar.

A fost nevoie de un complet de divergență care să decidă asupra contestației lui Radu Mazăre împotriva arestului preventiv, scrie ziuaconstanta.ro

Completul inițial a fost format din judecătoarele Angela Dragne și Florentina Dragomir. Una dintre ele a admis contestația, iar cealaltă a respins-o, așa că solicitarea fostului primar al Constanței a ajuns la un al treilea judecător. Mazăre a recuzat-o pe Florentina Dragomir, dar cererea i-a fost respinsă.

Avocații lui Mazăre au invocat faptul că Dragomir a prelungit și în trecut cea mai dură măsură preventivă în cazul lui Radu Mazăre.

Radu Mazăre s-a aflat în arest preventiv din luna aprilie, fiind cercetat într-un dosar în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii.

Radu Mazăre a demisionat din PSD la sfârşitul lunii mai, la câteva zile după ce a renunţat la funcţia de primar al Constanţei, pe care o deţinea din anul 2000.

Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive, încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor. Este numai unul dintre dosarele în care este cercetat.

Mazăre și Constantinescu, alături de alte aproape 40 de persoane, au fost trimiși în judecată în octombrie 2008 într-un caz în care este acuzat că ar fi retrocedat în mod ilegal circa un milion de metri pătrați de teren, în perioada 2002 – 2005, prejudiciul estimat fiind de 114 milioane euro.

Comments

comments