Dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice este acordat in baza unui examen ce include o proba teoretica si o proba practica, potrivit legii. In acest sens, cei care vor sa obtina permisul auto trebuie sa urmeze cursuri de pregatire teoretica si practica in cadrul unei scoli de soferi. Regulile examenului auto au fost modificate, astfel ca persoanele care sustin probele incepand de astazi trebuie sa respecte prevederi noi.
Persoanele care vor sa capete dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania trebuie sa sustina examenul pentru obtinerea permisului auto, care consta intr-o proba teoretica si una practica.
“Dreptul de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai pe drumurile publice il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie”, prevede Codul rutier. Insa inainte de a putea sustine efectiv examenul auto, candidatii trebuie sa fie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica.
Vezi si PROIECT: Reguli noi pentru obţinerea de PERMIS AUTO pentru persoanele cu apnee
Sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor, iar pana ieri cei care picau proba practica trebuiau sa treaca din nou de proba teoretica. Totusi, aceasta regula s-a schimbat incepand de astazi, dupa cum reiese din Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015, care a modificat procedura de examinare stabilita prin Ordinul MAI nr. 268/2010.
Concret, de astazi, persoanele care trec cu succes de proba teoretica pot sustine proba practica de mai multe ori, in cazul in care o pica, in perioada de valabilitate a cursurilor absolvite. In acest sens, candidatii sunt nevoiti sa achite taxa de examinare si sa faca cel putin inca sase ore suplimentare de pregatire practica.
Aproape 300.000 de romani ar trebui sa ramana fara permisul de conducere. Afectiunea care a devenit incompatibila cu sofatul
Cele mai surprinzătoare șase amenzi de circulație pe care le-ai putea primi
“Calificativul «admis» la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a cursului de pregatire teoretica si practica (…). Candidatii declarati «respins» la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata”, dispune actul normativ publicat in Monitorul Oficial in luna august.
In acelasi timp, candidatii care nu se prezinta la proba practica pot sa ceara o noua programare oricand in perioada de valabilitate a cursului de pregatire. Daca trece un an de la absovirea cursului, sustinerea examenului auto este conditionata de efectuarea unui nou curs de pregatire.
In alta ordine de idei, cei care pica proba teoretica incepand de astazi pot sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.
Important! Potrivit noilor prevederi, pot sa sustina proba practica de mai multe ori doarcandidatii care promoveaza proba teoretica incepand de astazi. Asta inseamna, mai exact, ca persoanele care au sustinut si promovat proba teoretica inainte de 5 octombrie trebuie sa o sustina din nou daca pica proba practica.
Ce trebuie sa contina dosarul de examinare
La momentul verificarii dosarului de examinare si la sustinerea probelor, candidatii trebuie sa aiba varsta minima necesara (18 ani), sa fie apti din punct de vedere medical si sa dovedeasca pregatirea teoretica si practica in cadrul unei scoli de soferi.
Dosarul de examinare trebuie sa includa, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, urmatoarele documente:
- o cerere-tip semnata de candidat, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a acestuia din care sa rezulte, in principiu, ca locuieste in mod obisnuit in Romania sau ca revine periodic la o adresa din tara;
- fisa de scolarizare emisa de scoala de soferi in cadrul careia candidatul a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical “apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa…”, corespunzator categoriei pentru care se solicita examinarea;
- certificatul de cazier judiciar eliberat de politie;
- copia actului de identitate;
- dovada de plata a taxelor si tarifelor aferente obtinerii permisului de conducere.
“Examinarea se efectueaza dupa indeplinirea formalitatilor necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, constand in: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale si inregistrarea in aplicatia informatica de examinare”, scrie in ordinul de ministru.
Proba teoretica si proba practica sunt sustinute succesiv, in cadrul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din raza domiciliului/resedintei candidatului, in zile diferite.
Continuare pe avocatnet.ro
Related
comments