Romani in Spania

Ca mii de romani care au luat calea strainatatii pentru o viata mai buna sau pentru o schimbare, si familia Simonei si-a cautat rostul pe alte meleaguri.

Citeste si O romanca venita din Italia in concediu: «Mi-ar fi greu să mă acomodez în România, aproape nimeni nu îți spune „bună ziua, mulțumesc, vă rog!”»

A fost greu, ne spune Simona, “dar ne-am animat cu gandul la o schimbare in bine. Sotul meu a plecat primul.

A stat pribeag prin Spania vreo trei ani aproape. Acasa nu se putea intoarce deoarece nu era liber la granite cum este acum. Si de venea, nu se mai putea intoarce in Spania.

Ne-a fost foarte greu, atat lui cat si noua in tara. Eu acasa cu copiii, le-am fost si mama si tata. Serviciu, casa, doi copii, lectii… istovitor. Pe de alta parte el acolo, singur intre straini, fara familie si apropiati, cine stie in ce conditii sta acolo, ne gandeam. Sotul meu tot timpul ne linistea ca este bine si ca lucreaza ca sa ne aduca si pe noi langa el. La telefon parea linistit si entuziasmat, dar cred ca il cunosc destul de bine si stiam ce lupta se da in sufletul lui. Mi-era foarte greu cu noile poveri ale unei case fara capul familiei aproape dar stiindu-l pe el acolo, durerea mea parea infima. Imi spuneam .

Dumnezeu a tinut cu noi si ne-a intarit.

Vezi si Romanca venita acasa din Italia: ”Acasă nu te mai simți acasă, te simți străin și ești tratat ca un străin”

Dupa trei ani grei s-au deschis granitele si am pornit si noi catre Spania. Eu si cei doi copii.

La inceput a fost dificil, fiind vorba de o noua limba, alte obiceiuri, alta cultura, o noua viata pentru familia noastra intr-un loc atat de diferit. In plus, era vorba si de scoala copiilor. Am avut foarte multe emotii, nu stiam cum o sa ne acomodam in noua noastra viata in Spania. Un alt prag de trecut. Ajunsesem aici insa aici a fost mai greu ca niciodata.

Putin cate putin, zi dupa zi, paseam in noua noastra viata. In Spania.

Sotul meu muncea la o firma de constructii. Era bine, traiam bine cum se zice. Aveam tot ce ne trebuia si ceva in plus.

Viata era frumoasa, linistita, ne vedeam de treaba noastra si eram multumiti. Copiilor cred ca le-a fost ceva mai greu dar stiti cum se spune, mintea lor este ca un burete si in curand i-am vazut asimiland din ce in ce mai multe din noua limba si noul tip de educatie din aceasta tara.

Curand am cunoscut niste maicute de la o manastire si m-am oferit voluntar in fiecare zi de sambata la curatenie. Prinsesem eu o idee ca asa ar incepe sa mearga treaba si pentru mine. Si am avut dreptate deoarece nici peste doua luni maicutele m-au rostuit cu o slujba la o familie.”

Simona este deja de peste 9 ani in Spania si este multumita de viata de acolo. Copiii au crescut mari, si-au luat si ei viata in piept, asadar lucrurile s-au mai usurat pentru ea si sotul ei. Criza i-a afectat si pe ei dar nu intr-atat incat sa le stirbeasca increderea in noua lor viata departe de locurile natale.

Cat priveste felul cum au fost primiti acolo, are numai vorbe bune. “Mai greu este cu romanii din Spania, spaniolii ne-au primit cu bratele deschise. Romanii de aici sunt rautaciosi, invidiosi si daca s-ar ivi ocazia sa te calce in picioare, ar face-o. Eu nu am avut probleme insa am vazut multe cazuri. Romanii parca nu sunt frati de sange, de neam, se poarta unii cu altii mai rau decat ar face-o un dusman. Stiu ca este grea viata departe de casa si ai face orice ca sa supravietuiesti insa nu musca mana care te-a ajutat.”

Simona este un caz fericit de reusita in strainatate. Ea si familia ei au trecut peste obstacole impreuna, cand le-a fost greu s-au avut unul pe altul iar cand le-a fost bine, au avut grija sa isi imparta bucuriile cu cei apropiati.

Vine in Romania o data pe an si se simte rupta de aceste locuri, de intamplari desi le regaseste de parca ar fi plecat ieri de aici. “Acasa” din pacate nu mai este acasa. “Acasa” este acum in Spania. Spera ca intr-o zi sa se poata intoarce si sa ramana.

“Viata e buna cu noi aici si suntem multumiti dar intr-un colt al sufletului pastrez tara mea draga.”

Aceasta poveste ne-a fost trimisa de catre Simona pe adresa redactiei [email protected]

Scrie-ne si tu despre viata ta in strainatate. Ti-e dor de tara ta?

Romani in Spania – povestea Simonei

Related

comments