pho76acf0e8_ab12_11e4_8f1d_125f364952ec_805x453_92685000-1521227

Imigranţii, un risc pentru exporturile României

Stagnarea economică din Europa ţine în loc industria românească. Imigranţii, un risc pentru exporturile României
De multe ori în ultimii ani am auzit vorbindu-se, la capitolul speranţe, de revenirea economiei UE, de redresarea zonei euro, ca principală piaţă de export pentru România. Vom vedea în continuare cum arată acum economia europeană, în ce direcţie se îndreaptă şi cum arată revenirea economică a Europei după ani de criză.

Pe un val de creştere a consumului, stimulat de relaxarea fiscală (reducerea TVA la alimente) şi de majorarea veniturilor unor categorii sociale, România are una dintre cele mai mari rate de creştere economică din UE. În 2014 şi 2015, consumul şi cererea internă au devenit deopotrivă principalul motor de creştere economică şi cea dintâi speranţă evocată atât de instituţiile statului, cât şi de analişti în prognozele pentru acest an şi pentru 2016. Industria şi exporturile, vedetele economiei în anii de criză (2010-2013), când consumul era limitat de tăierea veniturilor populaţiei şi majorarea unor taxe (TVA 24%), au trecut în plan secund, mai ales în acest an, afectate, se pare, în principal de scăderea comenzilor la export.

Cel mai recent Barometru al Industriei din România, realizat de SNSPA şi IRSOP, relevă că expasiunea industriei autohtone s-a oprit în urmă cu 5-6 luni şi întârzie să repornească, cu scăderea comenzilor la export printre principalele probleme.

RUŞINEA EUROPEI CIVILIZATE. În GERMANIA au ajuns mai rău ca-n IADUL din Siria. VIOLURI, copii abuzaţi şi femei vândute ca SCLAVE pe zece euro în taberele de REFUGIAŢI MUSULMANI

CRIZA IMIGRANŢILOR. Cum arată centrul de refugiaţi din Giurgiu VIDEO

“Firmele raportează o scădere a volumului comenzilor pentru export de la 59 în iulie la 55 în august, şi o scădere a indexului pentru importurile de materii prime de la 59 în iulie la 52 în august. Când firmele importă mai puţine materii prime şi materiale, ori le găsesc mai ieftin în ţară, ori nu au nevoie de ele, din cauza producţiei scăzute. O altă explicaţie e greu de găsit, mai ales că preţurile la materii prime s-au prăbuşit pe plan mondial”, se arată în Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii august 2015, publicat de IRSOP şi Facultatea de Marketing din cadrul SNSPA.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale din România cu peste 9 angajaţi, care generează 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-18 septembrie.

Prognozele managerilor firmelor industriale din România pentru următoarele şase luni au continuat să se deterioreze în august, în privinţa volumelor şi costurilor de producţie, reiese din sondaj.

Cu cât creşterea slabă durează mai mult, cu atât reluarea expansiunii este mai dificilă, iar plafonarea creşterii pe termen lung ar putea afecta negativ numărul de angajaţi din industrie, avertizează Barometrul.

După cum vom vedea mai jos, economia eurozonei este “pe butuci”, traversând o perioadă de stagnare prelungită, marcată de o evoluţie slabă a cererii, şomaj ridicat, investiţii blocate şi o inflaţie de recesiune, care se menţine aproape de zero.

Barometrul Industriei româneşti trece criza imigranţilor pe lista de riscuri majore: “comenzile pentru export şi importurile ar putea fi afectate de perturbarea spaţiului Schengen din cauza valului de imigranţi”.

Continuarea pe economica.net

Related

comments