workers_88921000-3488558Viitorul cod fiscal pare-cel putin la o prima evaluare-mai exigent decat actuala legislatie fiscala in ceea ce priveste stabilirea rezidentei fiscale a persoanele fizice din Romania, care se deplaseaza in strainatate pentru o perioada mai mare de 6 luni. Astfel, se reglementeaza situatiile de impozitare pentru un cetatean roman care, desi are domiciliul in tara, faptic acesta locuieste de facto si realizeaza venituri in alte state. La fel de importanta este si situatia persoanelor straine care sosesc in Romania si indeplinesc conditiile de asimilare a rezidentei fiscale in tara noastra.

Desigur, se impune stabilirea unei rezidente fiscale a unei persoane fizice pentru a stabili carui stat ii revine dreptul legitim de incasare a impozitelor aferente veniturilor realizate de o persoana fizica, scrie hotnews.ro. Din aceasta perspectiva, este chiar in interesul persoanei fizice sa-si stabileasca cu certitudine tara de rezidenta fiscala. Cel putin la nivel de doctrina, o persoana fizica nu poate sa fie rezidenta fiscal – pe parursul unui an fiscal – decat intr-un singur stat, exceptiile in acest sens fiind generate de situatia in care statele nu se pun de acord asupra stabilirii rezidentei fiscale a unei persoane si urmeaza proceduri de mediere.

Citeşte şi NOUL COD FISCAL. Biserica scapă de taxe şi impozite

Cand este rezidenta fiscal o persoana fizica in Romania, conform viitorului Cod fiscal, ce va intra in vigoare de la 01 ianuarie 2016 ?

Peste 200 de români din Italia, înșelați de o firmă românească de recrutare

O romanca venita din Italia in concediu: «Mi-ar fi greu să mă acomodez în România, aproape nimeni nu îți spune „bună ziua, mulțumesc, vă rog!”»

“Condiţii de lagăr” într-un spital din România, sesizate după externarea unui italian care ulterior s-a sinucis – FOTO

Este considerata persoana fizica rezidenta fiscal in Romania orice persoana fizica – indiferent de cetatenia pe care o are – care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii: a) are domiciliul in Romania; b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania; c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;

d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain;