Un sondaj realizat de publicaţia Reader’s Digest pe un eşantion masiv de clienţi europeni plasează România pe primul loc în topul ţărilor ai căror cetăţeni nu prezintă încredere.
Metodologia sondajului a impus ca la această rubrică – neîncrederea altora în noi – răspunsurile despre concetăţeni să fie excluse, pentru a nu altera rezultatul (de pildă, nu au fost contabilizate încrederea românilor în români sau a germanilor în cetăţenii din Germania. Sondajul conţine însă un rezultat separat care evaluează încrederea unei naţiuni în ea însăşi.)
“Va rog sa aveti grija de ei, Dumnezeu sa va ajute”. Si-a abandonat cei doi copii in curtea spitalului, cu acest mesaj la gat
Ucis de viespea din țuică! Un bărbat din Argeș a murit în mod bizar
Rezultatele arată că 74% dintre cei care au răspuns chestionarelor Reader’s Digest au declarat că au puțină și foarte puțină încredere în locuitorii României. (click pe foto pentru mărire.)
Cu acest procentaj, românii îi depășesc pe iranieni (72%), ruși (70%), greci (68%), turci (65%), chinezi (64%) și indieni (62%) în materie de neîncredere.
Surprinzător sau nu, nici românii nu prea au încredere în propriii conaționali. Nivelul de neîncredere al românilor în români este de 52%. Până și rușii au mai puțină neîncredere (43%) în noi.
Cu foarte multă neîncredere (81%) ne „creditează” austriecii şi elveţienii, precum şi germanii (79%).
La polul opus, al cetăţenilor din ţări care capitalizează cel mai mare nivel de încredere, primul loc în top revine Elveţiei şi Suediei, cu acelaşi scor: 68%. Pe locul 3 se situează Germania, în ai cărei cetăţeni au încredere 65% dintre participanţii la studiul Reader’s Digest.
Urmează în ordine Finlanda, Austria, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Franţa şi SUA cu procentaje de încredere care scad de la 62% la 40%.
Reader’s Digest precizează că metodologia acestui studiu a presupus ca persoane din 10 ţări europene să fie chestionate asupra încrederii pe care o acordă cetăţenilor din 24 de ţări, 20 dintre ele fiind de pe continentul european.
Astfel, grupul respondenţilor este format din (persoane din) Austria, Elveţia, Finlanda, Franţa,Germania, Polonia, Portugalia, România, Rusia şi Slovenia.
Grupul de 24 ţări este format din Austria, Belgia, Republica Cehă, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, China, India, Iran şi SUA.
Studiul s-a desfăşurat în perioada septembrie – noiembrie 2013. Peste 780 de mii de chestionare au fost expediate în cele 10 ţări participante clienţilor din baza de date Reader’s Digest. În România au fost trimise 50 de mii de chestionare dintre care au fost completate mai puţin de 10%.
Comparativ cu o cercetare similară derulată în anul 2008, patru ţări au suferit o scădere a gradului de încredere de peste 20%: Portugalia (-21%), România (-29%), Spania (-30%) şi Italia (-33%).
Verdictul sociologilor: românii, needucaţi, săraci şi nespălaţi, nu sunt demni de încredere
Conform Reader’s Digest, sociologul Bogdan Voicu (foto) de la Institutul pentru Calitatea Vieţii al Academiei Române explică rezultatele acestui studiu prin faptul că românii se prezintă deplorabil în faţa altor cetăţeni europeni atât în cazul interacţiunii directe cât şi în cazul aşa-numitei interacţiuni mediate (prin intermediul relatărilor, cum ar fi cele din mass-media).
paginadepolitica
Related
comments