Rulmenții au o formă circulară, la fel ca economia în care sunt folosiți. Tot mai mulți utilizatori evită aruncarea lor în mod inutil, iar astfel se excplică de ce există o creștere a popularității reutilizării și reciclării rulmenților cu bilă prin relubrifiere.

Relubrifierea rulmenților nu a fost niciodată la o căutare atât de mare ca acum. Acest proces presupune curățarea grăsimii rulmentului și înlocuirea acesteia cu o lubrifiere nouă. Producătorii au avut de mult nevoie de servicii de umplere a rulmenților noi cu lubrifianți neconvenționali, însă preponderența serviciilor de relubrifiere a rulmenților vechi este uimitoare.

Reciclarea resurselor câștigă teren în toate industriile, în detrimentul abordării tradiționale de „preluare-folosire-debarasare”. Relubrifierea rulmenților  este un exemplu perfect al modului în care această metodă poate aduce beneficii clientului. Procesul poate revitaliza rulmenții care au funcționat deja timp de mai mulți ani, însă numai dacă uzura este foarte ușoară, permițându-le utilizatorilor să extindă durata de viață a rulmenților lor și să reducă costurile în același timp.

Cu un echipament adecvat de relubrifiere, rulmenții pot fi redestinați pentru alte scopuri, fiind capabili să funcționeze încă mulți ani. Dar, când au nevoie rulmenții de schimbarea uleiului sau a grăsimii? În cazul în care rulmenții sunt depozitați mai mulți ani, există posibilitatea ca grăsimea să-și depășească termenul de valabilitate. Acest lucru se poate întâmpla atunci când a avut loc o scurgere de ulei, iar eficiența grăsimii se poate compromite. Rulmenții fiind într-o stare bună, de altfel, procesul de  relubrifiere îi face „ca noi”. În alte cazuri, rulmenții pot fi redestinați pentru alte scopuri, complet diferite.

Spre exemplu: un rulment care a funcționat la viteze de rotație relativ mici într-o aplicație cu mișcare lentă, este pregătit pentru a fi reutilizat într-o aplicație în care va fi expus la temperaturi extreme. Astfel, vechea lubrifiere nu răspunde noilor cerințe. În acest caz, lubrifierea trebuie eliminată complet și înlocuită cu grăsime corespunzătoare temperaturii din noua aplicație. Ca o metodă de precauție, rulmenții folosiți ar trebui să fie relubrifiați numai după atenta verificare a stării de deteriorare sau a uzurii și chiar după ce trece testul, să fie folosiți doar în aplicații care nu sunt cruciale.

Având în vedere toate aceste aspecte, producătorii de rulmenți nu sunt interesați de relubrifierea unor cantități mici de rulmenți. Iar chiar dacă o fac,  procesul este unul foarte minuțios și durează foarte mult. În cele din urmă, cei mai mulți preferă să se concentreze pe volume mari de comenzi.

Acest lucru poate fi problematic pentru clienții care necesită relubrifierea pentru cantități mai mici de rulmenți, în special pentru cei care îi utilizarea în aplicații de nișă.

Relubrifierea presupune metode variate de degresare a rulmenților, unul din acestea fiind degresarea cu ultrasunete, pentru o curățare temeinică a suprafețelor rulmentului. În acest proces se folosesc de obicei ultrasunete între 20 și 40 kHz, în vederea agitării fluidului.

După relubrifiere, rulmenții readaptați sunt returnați clientului cu oricare din opțiunile de ulei, grăsime, lubrifiant uscat sau chiar fără lubrifiant. De asemenea, în timpul acestui proces se poate controla exact cantitatea de grăsime folosită la relubrifiere. De exemplu, în cazul în care se cere reumplerea cu unsoare de instrumente de înaltă precizie și cantitatea poate varia, în funcție de cerințele clienților, până la câteva miligrame, se folosesc echipamente de cântărire foarte performante.

Păstrarea unui asemenea nivel de precizie este o sarcină destul de dificilă, în special la rulmenții cu scut. Furnizorul serviciilor de relubrifiere ar trebui să dispună de echipamentul adecvat pentru a efectua acest procedeu, fără să îndepărteze scuturile sau sigiliile rulmenților.

În concluzie, soluția relubrifierii oferă, fără îndoială, o mare flexibilitate în reutilizarea rulmentului. Cum multe ramuri ale industriei par să beneficieze în curând de procesul de relubrifiere a rulmenților, economiile nu se reflectă doar în faptul că nu vor achiziționa rulmenți noi, ci și în scăderea problemelor cauzate de rulmenții lubrifiați incorect.

Asemenea formei lor, rulmenții își găsesc cu siguranță locul în economia circulară. Cererea de relubrifiere este în prezent din ce în ce mai ridicată – aducând beneficii pentru mediu, dar și pentru marjele de profit.