kll_09290200-1856877Salariile medicilor cresc cu 25% începând de joi, 1 octombrie. Aproape 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor primi bani mai mulţi. Şi funcţionarii publici aşteaptă să primească 12%, în toate instituţiile, iar profesorii încă mai negociază pe majoarea salariilor pe care le aşteaptă în acest an. Între timp, legea salarizării este blocată la negocieri.

Angajaţii din sistemul sanitar sunt primii bugetari care beneficiază de majorări consistente ale salariilor chiar înainte ca Legea Salarizării Unitare să intre în vigoare. De la 1 octombrie, angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mărite cu 25%. De asemenea, funcţionarii din administraţia publică locală vor beneficia de o majorare a câştigurilor cu până la 12 %, însă acest lucru depinde de decizia autorităţilor locale.

Toate aceste majorări au adus nemulţumiri în rândul bugetarilor din învăţământ. Şi ei vor creşteri de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie 2015. Guvernul a promis că anunță, în trei săptămâni, majorările salariale din Educație. Toate aceste solicitări ar trebui să se rezolve prin noua lege de salarizare a bugetarilor care însă este blocată din cauza negocierilor.

Românii care muncesc în străinătate mai mult de 6 luni vor trece obligatoriu pe la ANAF

Austria estimează că refugiaţii o vor costa peste 12 miliarde euro în următorii cinci ani

Medicamentele ieftinite lasă pacienţii fără tratament şi sufocă industria farma

Guvernul a aprobat, în august, ordonanţa de urgenţă privind majorarea, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar cu 25%. Actul normativ prevede inclusiv majorarea unor sporuri, dar şi o serie de facilităţi pentru medicii rezidenţi.

De asemenea, actul normativ prevede majorarea cu 25% a cuantumului sporurilor pentru condiții de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

De aceste creșteri salariale va beneficia personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

Rezidenţii vor avea beneficii suplimentare

Totodată, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcție de care se acordă bursa de rezidențiat se majorează cu 25%, de la 3.100 lei la 3.875 lei. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenți de a beneficia și după majorarea salarială decisă de bursa de rezidențiat în cuantum lunar de 670 de lei.  

În plus, potrivit ordonanței de urgență, medicii rezidenți vor fi incluși în categoria tinerilor specialiști din sănătate, care pot beneficia de închirierea unei locuințe ANL. Astfel, alături de tinerii specialiști din învățământ, și cei din sănătate, inclusiv medicii rezidenți, care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL, pot primi repartiții în cel mult trei ani de la implinirea acestei vârste.

Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului. Aceste locuinţe sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București în care acestea sunt amplasate.

De asemenea, Guvernul a decis ca personalul medical din cabinetele medicale şi de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale şcolare, din centrele de asistenţă medicală comunitară şi din centrele medico-sociale publice vor primi salarii mărite cu 25%, de la 1 octombrie.

Proiectul noii Legi a salarizării prevede creşteri semnificative în Educaţie, Administratie şi Sănătate. Potrivit proiectului de lege, un director medical poate avea o creştere salarială de până la 9.631 de lei pentru spitale cu peste 400 de paturi, un asistent şef până la 6.498 de lei, iar un medic sef ambulator de specialitate poate ajunge la un salariu de până la 9.105 de lei. De creşteri foarte mari nu au însă parte farmacistii, asistentii medicali sau un responsabil de formare rezidenţiat medicină de urgenţă.

Proiectul noii Legi a salarizării prevede venituri substanţiale pentru cadrele medicale. De exemplu, cei care au salariile cele mai miri vor avea şi cea mai mare creştere.

Unităţi sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială

1. Salarii de bază pentru funcţii de conducere

 • manager – până la 9.364 de lei pentru spitale cu peste 400 de paturi
 • manager general- până la 9.905 de lei
 • director medical- până la 9.631 de lei pentru spitale cu peste 400 de paturi
 • director de cercetare-dezvoltare- până la 9.105 lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
 • director financiar-contabil- până la 8.369 lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
 • director economic- până la 7.692 de lei
 • director tehnic- până la 7.272 de lei
 • director de îngrijiri- până la 6.874 de lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
 • alţi directori- până la 9.105 de lei pentru spitalele cu peste 400 de paturi
 • asistent şef- până la 6.498 de lei

De asemenea, un director general de la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof.Dr.C.T Nicolau” va avea un salariu între 9.361 şi 9.364, în funcţie de grad. Un director, director general-adjunct de la acelaşi institut, va avea un salariu între 8.852 şi 9.105, în timp ce la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti salariile sunt pentru aceeaşi funcţie între 8.607 şi 8.852 de lei.

La Centre de transfuzie sanguină regionale, salariul pentru un director general adjunct este de la 8.369 de lei până la 8.607 de lei, iar la Centre de transfuzie sanguină judeţene, salariul este de la 8.369 de lei până la 8.607.

Tot la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof.Dr.C.T Nicolau”, un director adjunct ştiinţific va avea salariul între 8.607 lei şi 8.852 lei, un director adjunct financiar va avea de la 6,684 până la 7.272 de lei, iar un director resurse umane va avea câştiguri între 6.684 şi 7.272 de lei.

Contabilul şef de la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municiului Bucureşti va avea între 6.142 şi 6.498 de lei, în timp ce la Centrele de transfuzie sanguină regionale va avea între 5.399 de lei şi 5.884 de lei, iar la Centrele de trasfuzie sanguină jedeţene de la 4.953 până la 5.399 de lei.

Creşteri salariale pentru alte funcţii de conducere:

 • Medic sef ambulator de specialitate şi altele similare- până la 9.105 de lei
 • Şef serviciu- până la 7.692
 • Şef birou, şef atelier, şef laborator, şef oficiu- până şa 6.318 lei
 • Medic (farmacist, biolog, biochimist, chimist, psiholog), şef secţie, şef laborator şi altele similare- 8.852 de lei pentru grad I, 9.105 de lei pentru grad II
 • Asistent medical-şef pe unitate- 5.171 de lei-grad I, 5.884 de lei- grad II
 • Şef formaţie muncitori- 2.080 de lei pentru grad I, 2.405 pentru grad II

Medicii în specialitatea anatomie patologică şi medicină legală care ocupă funcţia de medic şef serviciu medicină legală/anatomie patologică beneficiază de majorarea cu 2.5 % a salariului de bază avut.

Personalul de spacialitate medico-sanitar care ocupă funcţia de şef laborator şi altele similare în cadrul institutelor de medicină legală beneficiază de majorarea cu 2.5 % a salariului de bază avut.

Personalul de specialitate medico-sanitar care ocupă funcţii în conducerea institutelor de medicină legală beneficiază de majorarea cu 5 % a salariului de bază avut.

Medicii în specialitatea anatomie patologică şi medicină legală care ocupă funcţii de conducere în comitetul director al unităţilor sanitare cu paturi beneficiază de majorarea cu 5 % a salariului de bază avut.

Persoanele care exercită funcţiile nominalizate mai jos beneficiază de majorarea salariului de bază avut, după cum urmează:

 • director program de rezidenţiat medicină de urgenţă- 12.5 %
 • responsabil de formare rezidenţiat medicină de urgenţă- 10 %
 • farmacist şef serviciu- 7.5 %
 • asistent medical (tehnician sanitar, soră medicală, oficiant medical, moaşă, laborant şi alte similare) şef- 10 %
 • chimist, biolog, biochimist, asistent medical, cu gestiune- 5 %
 • spălătoreasă cu gestiune- 2.5 %
 • şef echipă- 2.5 %
 • medic inspector, farmacist inspector, psiholog inspector- Direcţia de sănătate publică- 12.5 %

Potrivit proiectului legii salarizării propus de Guvern, salariile bugetarilor ar urma să crească în trei etape, în 2015, 2016 şi 2017, iar toți angajații din sistemul bugetar ar urma să fie plătiți la fel, în funcție de cinci clase de salarizare și de funcțiile angajaților.