volkswagen-logo-3d-model-max-obj-cgtrader-xdufoso4-465x215-8444158Cehia şi Ungaria vor fi, probabil, cele mai afectate economii din Europa Centrală şi de Est de pe urma scandalului falsificării testelor de poluare de către constructorul german Volkswagen AG, în timp ce impactul asupra Poloniei şi României va fi mult mai mic, susţin analiştii de la Bank of America Corp.

În cel mai pesimist scenariu, recunoaşterea de către Volkswagen a faptului că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, ar putea anula între 1 şi 1,5 puncte procentuale din creşterea economică a Cehiei şi Ungariei, susţin analiştii de la Bank of America Corp. într-un raport trimis miercuri clienţilor. În schimb, impactul asupra creşterii economice a Poloniei şi României va fi mai mic de 0,5 puncte procentuale.

BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an

Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

‘Importanţa industriei auto precum şi legăturile puternice cu producătorii germani pun Europa Centrală şi de Est într-o poziţie extrem de vulnerabilă la criza Volkswagen. Este posibil ca Cehia şi Ungaria să fie cele mai afectate’ susţin analiştii de la Bank of America.

Exporturile de bunuri, printre care şi autoturisme şi piese auto, spre Germania şi alte state din zona euro au ajutat la revenirea economiilor din Europa Centrală şi de Est. Însă scandalul de la Volkswagen, care produce motoare în Ungaria şi deţine Skoda Auto AS, cel mai mare constructor auto din Cehia, riscă să afecteze vânzările globale ale grupului.

Marţi, ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a anunţat că aproximativ două milioane din cele 11 milioane de motoare diesel implicate în scandalul de la Volkswagen au fost produse la uzina Audi din Gyor, vestul Ungariei. Mihaly Varga a mai spus că Guvernul de la Budapesta poartă discuţii cu Audi pentru a evalua impactul potenţial asupra economiei ungare al scandalului motoarelor diesel trucate de Volkswagen.

‘Sunt sigur că acesta va afecta industria producătoare de maşini din Ungaria dar sper că efectul va fi mai mic decât preconizează cele mai pesimiste scenarii’, a subliniat Varga. Anterior, acesta estima că avansul economiei ungare ar putea fi amputat cu 0,3 până la 0,6% dacă vânzările europene de autoturisme vor scădea din cauza scandalului Volkswagen.

capital

Related

comments