traditii_suflet_54339600-7689128-8259151-6945507Sufletul mortului sade in usa casei, pana pleaca la biserica, si de aceea se pune panza in stresina casei. Aceasta ar fi o primă superstiţie cunoscută şi respectată de mulţi din popor.

  • Se crede ca sufletul mortului pana ce n-a tras clopotele, sta inca pe pamant si mortul aude toate cate vorbesc in casa.
  • In locul unde a murit cineva, in trei nopti se pune o strachina cu apa, pentru ca sa bea sufletul mortului, care vine acolo pana la trei zile dupa ingropare.

Citeşte şi Există viaţă după moarte?

  • Sufletul omului umbla 6 saptamani prin toate locurile pe unde a umblat el cat a trait si apoi se duce la locul unde e ursit.
  • Omul, dupa ce moare, ingerul ii poarta sufletul prin toate locurile pe unde a umblat cu trupul; dupa aceea se intoarce acasa si se pune pe stresina, unde sade trei zile. In timpul acesta venindu-i sete, zice ingerului: “Vai ingere, mult imi este sete”. Ingerul ii raspunde: du-te in casa si bea apa. Sufletul se duce, dar indata iese afara si spune ingerului: N-am baut, caci mi s-a facut mare scarba vazand acolo un hoit mare. (Acel hoit e corpul lui). Atunci ingerul ii zice: Vezi, in trupul acela ti-ai facut tu veacul, si abia acum ai iesit din el.
  • Cand cineva moare, mai multe suflete se strang imprejurul lui de-l privesc si cei ce se duc de aprind cate o lumanare mortului, acele suflete multumesc acelei persoane.
  • Omul, daca moare, sufletul lui umbla timp de 6 saptamani pe unde a umblat cu trupul, apoi vine la mormant, isi aduna tot ce i s-a dat pana atunci de pomana, se suie pe cruce, apoi s