O conceptie gresita frecventa este aceea ca alimentele de astazi nu sunt capabile sa ne satisfaca necesarul zilnic de nutrienti si, prin urmare, trebuie sa fie suplimentate. Conceptul de suplimentatie da impresia de completitudine, de posibil remediu la ideea ca hrana este insuficienta pentru a ne asigura functionalitatea si, prin urmare, sanatatea. Niciodata ca in ultimele decenii, in tarile industrializate nu a existat o abundenta de alimente, adesea bogate in proteine si calorii, ceea ce se afla la originea obezitatii care se raspandeste intr-un mod infricosator si ingrijorator. Cu toate acestea, exista cazuri in care este necesar sa se suplimenteze, de exemplu:
- deficiente care rezulta din stari patologice, cum ar fi digestia/absorbtia deficitara, scaderea aportului sau cresterea excretiei, malnutritia;
- tulburari de alimentatie, varsaturi, spitalizare (lipsa sau reducerea sintezei endogene, hepatopatie alcoolica);
- deficiente care rezulta din alegeri etice (deficienta de fier la vegetarieni, deficienta de vitamina B12 la vegani).
In general, o alimentatie corecta si echilibrata protejeaza impotriva riscurilor de carenta de vitamine hidrosolubile.
Ce contin suplimentele alimentare?
Componentele care pot constitui suplimente nutritive sunt numeroase: de la vitamine la minerale, acizi grasi si plante. Concentratia tuturor acestor ingrediente din suplimente trebuie sa fie atent controlata si trebuie sa respecte reglementari stricte. Pe langa aceste ingrediente, suplimentele contin si excipienti, adica substante care se adauga la produsul final in diverse scopuri, cum ar fi conservanti si arome. Dintre toate ingredientele din proteina Biotech, insa, cele mai cunoscute sunt, fara indoiala, vitaminele.
Ce sunt vitaminele?
Vitaminele sunt o colectie foarte eterogena de substante chimice. In general, pentru nevoile organismului, acestea sunt necesare in cantitati infime. Functia lor este de a regla o serie de reactii metabolice, actionand ca si coenzime (adica mici substante neproteice care participa activ la reactiile enzimatice). Vitaminele sunt, prin urmare, nutrienti esentiali pentru sanatate. Consumul lor regulat prin alimentatie poate avea efecte importante in prevenirea a numeroase boli, inclusiv a diferitelor forme de anemie, a tulburarilor sistemului nervos si chiar a unor tipuri de cancer. Aportul de doze de vitamine prin alimentatie este de obicei suficient pentru nevoile unei persoane care se hraneste corect. In acest sens, organismul nu necesita aportul de suplimente alimentare. Vitaminele pot fi impartite in doua grupe:
- liposolubile, absorbite impreuna cu grasimile alimentare si stocate in ficat. Deficienta acestui tip de vitamine apare ca urmare a neasumarii lor pentru perioade lungi de timp. Acestea includ vitaminele A, D, E si K.
- solubile in apa, care nu pot fi stocate de organism si, prin urmare, trebuie administrate zilnic cu alimente. Acestea includ toate vitaminele B, inclusiv acidul folic, vitamina H, PP si C.
O utilizare corecta a suplimentelor alimentare nu poate exclude cunoasterea acestor notiuni importante:
- nu sunt medicamente;
- nu sunt produse care sa apartina anumitor diete;
- este mai bine sa le luam ingredientele pe cale naturala, printr-o dieta echilibrata;
- cei care le folosesc isi pot imbunatati starea de sanatate;
- cei care nu le folosesc nu-si pun in pericol starea de sanatate;
in caz de alergii sau de conditii speciale de sanatate, cum ar fi sarcina sau alaptarea, este absolut necesar sa va intrebati medicul daca puteti utiliza suplimente alimentare.