Dezvoltarea internetului intr-un imens aparat de informare poate fi dedus din inovatiile de proiectare, care de-a lungul anilor au schimbat aspectul World Wide Web. Mai presus de toate, revolutia mobila a fortat designerii de web sa isi schimbe radical conceptele. Astazi trebuie sa prezinte continut care se potriveste pe ecrane mai mici, fara a neglija informatiile valoroase. Dar chiar si la un nivel mai specific de design web, noi tendinte pot fi observate continuu, care determina astazi ce va fi internetul de maine. Va prezentam aceste tendinte pentru a aborda designul web modern din 2021 bine echipat.
Ce inseamna designul web in 2022?
In primul rand, se pot observa evolutii care dateaza de la adaptarea mobila din ultimii ani. Paginile web trebuie sa devina si mai eficiente si mai usor de utilizat, pentru a concura pe piata online dificila, indiferent daca vizualizati continutul de pe un computer, tableta sau smartphone. Proiectele voluminoase si usor supraincarcate din anii 2000 au fost de mult un lucru din trecut; ochiul uman s-a saturat. Noua maxima necesita concentrarea asupra esentialului.Servicii de web design de la Crestem Afaceri
Trend 1: elemente interactive 3D
Figurile sau graficele tridimensionale nu au jucat inca un rol important in web design . Cei care au dorit sa-si infrumuseteze proiectul web cu efecte 3D au folosit pana acum in principal videoclipuri. O noua tendinta interesanta in designul web este pe cale sa inlocuiasca aceasta integrare statica a continutului tridimensional: utilizatorii gasesc din ce in ce mai mult site-uri web cu elemente 3D pe care le pot muta printr-un clic de mouse sau cu atingerea degetelor. In special pentru comertul electronic, obiectele interactive de acest tip ofera un potential enorm: clientii pot vizualiza confortabil un produs din toate partile si unghiurile pentru a-si face o idee optima, foarte asemanatoare cu ceea ce se intampla cu achizitionarea intr-un magazin local, unde obiectul dorintei pot fi ridicate si inspectate.
Trend 2: neumorfismul
Tridimensionalitatea joaca, de asemenea, un rol important in urmatoarea tendinta de design web pentru 2021: neumorfismul (numit si „noul skeumorfism”) ofera mai mult realism designului site-urilor web, dintre care unele au devenit foarte abstracte. In special, aspectele foarte plate, bazate pe file ar trebui sa castige mai multa vitalitate cu abordarea moderna. In acest scop, diferitele componente ale interfetei de utilizare a paginilor sunt afisate intr-un stil similar cu 3D folosind nuante mai deschise si mai intunecate in designul creat folosind CSS. In consecinta, elementele individuale par a fi mai proeminente pe ecran pana cand sunt selectate de utilizator si apoi (cel putin vizuale) apasate, ceea ce ajuta la o impresie realista.
Trend 3: microinteractiuni
Prin microinteractiuni intelegem o tendinta in designul UX, in care anumite interactiuni intre utilizatori sunt insotite de mici efecte animate. Poate fi, de exemplu, un buton „Apreciaza”, care recompenseaza clicul utilizatorului cu un efect de miscare frumos sau cu o vibratie a smartphone-ului. Pentru expertul UX Dan Saffer, detaliile fac diferenta in ceea ce priveste experienta utilizatorului. In ultimii ani, problemele sociale si ecologice au capatat o importanta considerabila.