Dezvoltarea internetului ca o sursă majoră de informație este clară prin inovațiile de design care au schimbat aspectul web-ului de-a lungul anilor. Revoluția mobilă a impus designerilor de web să își modifice abordările. Astăzi, ei trebuie să creeze conținut care se adaptează la ecrane mici, păstrând informațiile importante. În plus, continuu apar noi tendințe care definesc viitorul internetului. Vom explora aceste tendințe pentru a înțelege mai bine designul web modern din 2021.
Ce inseamna designul web in 2022?
In primul rand, se pot observa evolutii care dateaza de la adaptarea mobila din ultimii ani. Paginile web trebuie sa devina si mai eficiente si mai usor de utilizat, pentru a concura pe piata online dificila, indiferent daca vizualizati continutul de pe un computer, tableta sau smartphone. Proiectele voluminoase si usor supraincarcate din anii 2000 au fost de mult un lucru din trecut; ochiul uman s-a saturat. Noua maxima necesita concentrarea asupra esentialului.Servicii de web design pentru magazine online shopify de la Crestem Afaceri
Trend 1: elemente interactive 3D
Figurile sau graficele tridimensionale nu au jucat inca un rol important in web design . Cei care au dorit sa-si infrumuseteze proiectul web cu efecte 3D au folosit pana acum in principal videoclipuri. O noua tendinta interesanta in designul web este pe cale sa inlocuiasca aceasta integrare statica a continutului tridimensional: utilizatorii gasesc din ce in ce mai mult site-uri web cu elemente 3D pe care le pot muta printr-un clic de mouse sau cu atingerea degetelor. In special pentru comertul electronic, obiectele interactive de acest tip ofera un potential enorm: clientii pot vizualiza confortabil un produs din toate partile si unghiurile pentru a-si face o idee optima, foarte asemanatoare cu ceea ce se intampla cu achizitionarea intr-un magazin local, unde obiectul dorintei pot fi ridicate si inspectate.
Trend 2: neumorfismul
Tridimensionalitatea joacă un rol important în tendința de design web din 2021: neumorfismul. Aceasta adaugă realism designului site-urilor web, care, uneori, devin prea abstracte. Elemente plate, bazate pe file, pot câștiga vitalitate cu această abordare modernă. Componentele interfeței de utilizare sunt prezentate într-un stil asemănător 3D, folosind nuanțe mai deschise și mai închise, create cu CSS. Astfel, elementele par mai proeminente pe ecran până când sunt selectate de utilizator și apoi apăsate, oferind o impresie realistă.
Trend 3: microinteractiuni
Microinteracțiunile sunt un element din designul UX. Acestea implică efecte animate mici care însoțesc acțiunile utilizatorilor. De exemplu, un buton „Apreciază” poate oferi un efect vizual sau o vibrație a telefonului ca răspuns la un clic. Dan Saffer, expert UX, consideră că detaliile sunt esențiale pentru experiența utilizatorului. În ultimii ani, problemele sociale și ecologice au devenit tot mai importante.