azomures2_50938800-5794392De patru luni, România aproape că nu mai produce îngrăşăminte chimice. Peste 10.000 de angajaţi nu mai au de muncă, iar fermierii români aduc îngrăşămintele din import. Probleme există şi pentru producătorii de gaze, pentru că industria chimică este cel mai mare client al lor. În schimb, această situaţie este, paradoxal, bună pentru cetăţenii români, alţii, evident, decât cei din oraşele în care se află amplasate fabricile

Industria îngrăşămintelor din România este practic închisă. Din şapte fabrici mari, şase sunt închise, trei sunt în insolvenţă iar una mai funcţionează la mai puţin de jumătate din capacitate. Fabricile închise sunt cele din grupul InterAgro, deţinut de omul de afaceri Ioan Niculae, Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş, Ga Pro Co Săvineşti, Chemgas Holding Slobozia, Donau Chem şi Viromet Victoria.

Singura care mai funcţionează, chiar dacă la 40% din capacitate, este Azomureş, deţinută de elveţienii de la Ameropa.

Aceste şapte fabrici reprezintă 80% din producţia locală de îngrăşăminte, generau afaceri cumulate de circa 1 miliard de euro anual şi angajau, în vremurile în care mergeau la turaţie maximă, peste 10.000 de muncitori care produceau anual circa 2-2,5 milioane de tone de îngrăşăminte. Nu există alte mari combinate de îngrăşăminte din ţară, cu consumuri zilnice de peste 1 milion de metri cubi de gaze pe zi,  care să fie deschis în prezent. „Combinatele InterAgro sunt închise din apilie. Azomureş mai consumă doar 1 milion de metri cubi de gaze pe zi, de la 2,7 milioane în mod obişnuit. Au problemele lor cu mediul şi presiuni mari să se închidă de tot. Practic, nu mai există fabrici mari de îngrăşăminte care să fie funcţionale. De altfel, nici mari consumatori de gaze, în general, nu mai sunt, în afară de Elcen şi Arcelor Mittal Galaţi. Termocentralele Iernut şi Brazi funcţionează doar sporadic la capacitate, atunci când Hidroelectrica are producţie mică”, spune preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET.

Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre SCANDALUL FRANCILOR ELVEŢIENI

Te vei gandi de doua ori inainte sa iti iei o casa aici. Ce se ascunde in spatele imobilelor rezidentiale din sudul Bucurestiului

Pensii MAJORATE pentru peste 5 MILIOANE de PENSIONARI. Cu cât cresc SALARIILE românilor din 2016

La Ministerul Agriculturii nu s-au raportat probleme din teritoriu, de la fermieri. Ministrul Daniel Constantin precizează că fermierul român nu are de suferit ca urmare a închiderii fabricilor de îngrăşăminte. Acestea ar mai fi fost închise şi în alţi ani, este adevărat nu toate deodată, funcţie de cererea şi condiţiile de piaţă, aşa că agricultorii ştiu ce au de făcut în aceste situaţii. „Aduc din import sau cumpără ce mai au fabricile pe stoc. Din datele pe care le deţin, necesarul semestrial de îngrăşăminte este de 1,3 milioane de tone, din care, în prima parte a anului, s-au importat circa 400.000 de tone. Companiile de trading sunt foarte flexibile şi au condiţii atractive pentru clienţi”, explică Constantin.

Continuare pe economica.net

Related

comments