Vehiculele electrice moderne care ajung pe piata nu sunt doar mai puternice si fara emisii, ci sunt si mai ieftin de detinut. Luand in considerare costurile de functionare a masinii pe drum, inclusiv anvelopele, combustibilul si cheltuielile precum calitatea de membru si inregistrare, vehiculele electrice (EV) sunt oficial cele mai ieftine masini din Australia pe care le detin in Australia, conform studiului recent al RACV privind costurile de rulare.

In ciuda faptului ca cele mai recente vehicule electrice costa adesea mai mult la pretul initial de achizitie decat echivalentele lor alimentate cu benzina, sondajul din 2022 privind costurile de rulare a masinilor a constatat ca vehiculele electrice sunt semnificativ mai ieftine de detinut si de operat, costurile saptamanale de functionare (excluzand rambursarile imprumutului auto) sunt cele mai mici dintre toate. segmente de vehicule cercetate. Si daca pui la socoteala si faptul ca poti cumpara o statie electrica de pe echarged.ro pentru a incarca masina acasa, vei descoperi cat de ieftin este sa conduci.

De la pretul de achizitie si incarcare pana la costurile lunare de intretinere, iata cum se comporta vehiculele electrice fata de masinile pe benzina, diesel si hibride.

Cat costa achizitionarea unui vehicul electric?

Pretul mediu de achizitie, bazat pe modelele incluse in sondajul privind costurile de rulare a masinilor, poti ajunge undeva la 40.000 de dolari. Dar asta nu inseamna ca nu exista optiuni accesibile.

Cel mai ieftin vehicul electric, MG ZS de marime medie, va va costa aproximativ 42.000 USD. Acesta este comparabil cu costul mediu al unui sedan sau un SUV de dimensiuni medii pe benzina.

Cand includ unele dintre vehiculele cele mai populare – cum ar fi Hyundai Kona , Kia Niro , Nissan Leaf si Tesla Model 3 – costul mediu al unui vehicul electric se ridica la aproximativ 60.000 de dolari, ceea ce este cu cateva mii de dolari mai putin decat un SUV mare.

O suita de noi reduceri si reduceri  va fi disponibila in curand pentru a-i stimula pe cumparatori sa ia in considerare un vehicul cu emisii reduse. Aceste reduceri vor creste si mai mult accesibilitatea vehiculelor electrice.

Cat costa incarcarea/functionarea vehiculelor electrice?

Cand vine vorba de combustibil, aici este locul in care accesibilitatea vehiculelor electrice devine cu adevarat importanta. Sondajul privind costurile de rulare a masinilor a aratat ca costurile de incarcare pentru vehiculele electrice se ridica la un total lunar de 90 USD, facandu-l singurul segment de vehicule care are un cost de incarcare sub 100 USD.

Chiar si cea mai eficienta masina pe benzina din sondaj, Suzuki Swift Ser 2 GL Navigator 1.2 CVT, costa cu 50 de dolari mai mult pe luna pentru combustibil decat vehiculul electric mediu.

Pentru a calcula costurile relative  de incarcare , sondajul privind costurile de rulare a masinilor a folosit tariful unic de energie electrica pe zi, pe baza datelor oficiale de consum de energie furnizate de producator.

 

Pentru vehiculele PHEV, care combina tehnologiile electrice si cele ale motoarelor cu ardere interna, s-au utilizat tariful intern de energie electrica, precum si costurile corespunzatoare cu benzina (conform datelor oficiale privind consumul de combustibil).