Spiritul italian este fermecator si fascinant. Plaiurile Italiei sunt parca scoase din povesti, iar limba este melodioasa. Cuvintele se rostogolesc in ritmuri cadentate de pe buze si parca plutesc pana la urechile interlocutorului. Oricine a avut contact cu cultura italiana a ramas impresionat de muzicalitatea limbii si de sufletele pline de exuberanta ale oamenilor. Italia ne-a lasat o mostenire bogata, arta, muzica, limbaj. Savoarea bucatelor si gustul inconfundabil al bauturilor reprezinta o parte din alura boema a tarii.
Prosecco este una dintre bauturile pe care taramul cantecului si al frumusetii l-a facut cadou intregii lumi. Acest vin spumant, ruda indepartata cu sampania, incanta nu doar prin gust, ci antreneaza o serie de alte simturi, precum cel tactil, cel olfactiv etc.
Ce este prosecco?
Acesta este un vin alb, originar din Italia. Istoria bauturii este veche si dateaza inca din Roma Antica, pe vremea cand i se atribuiau proprietati magice. Romanii considerau ca este sursa unei vieti mai lungi. Cupajul bauturii este format din struguri Glera. Reglementarile privind fabricarea vinului permit si folosirea altor soiuri de struguri, in proportie de pana la 16%.
Prosecco este spumante (acidulat) sau frizzante (semi-acidulat), dar poate fi si tranquilo (vin linistit). El este produs pe teritoriul a noua provincii italiene. Denumirea se trage de la satul Prosecco din provincia Trieste. Incepand cu anul 2008, 60% din productia acestui vin spumant se fabrica in zonele Conegliano si Valdobbiadene. In aceste provincii exista peste 150 de producatori care formeaza consortiul pentru protectia licorii spumante.
Cum se bea?
Vinul spumant se obtine prin folosirea metodei Charmat pentru fermentare. Aceasta se produce in tancuri de inox, aspect care deosebeste aceasta bautura de sampanie. Un alt aspect care contribuie la diferentiere il reprezinta pretul. Acesta este mult mai accesibil in cazul unui prosecco decat in cazul sampaniei. Pretul difera insa si intre vinurile spumante.
Diferenta este data de regiunea si crama in care sunt produse, de concentratia de struguri Glera, de buchet si aroma. Cele mai bune sortimente le poti descoperi in magazinul online BeiCeVrei. Intra pe site si afla caracteristicile fiecarui produs in parte.
Aceasta bautura se serveste in pahare inalte si subtiri. El este refrigerat inainte la 5 – 7 grade C. Vinul se consuma cu ocazii speciale. Este versatil si poate fi asociat mai multor feluri de mancare si baut chiar si inaintea mesei, pe post de digestiv. Spre deosebire de sampanie, gustul nu este atat de complex. El este mai subtil, mai “jucaus”.
In general, predomina notele de piersica, pere, caise, mar galben. Pentru a te bucura pe deplin de aromele ei si de aspectul spumant, este indicat sa o consumi ca atare. Insa, datorita gustului foarte bun, precum si a aciditatii, ea poate servi drept o baza minunata pentru cocktailuri precum: Aperol Spritz, Bellini, Mimosa.
Italienii vad consumul acestei bauturi ca pe o ocazie perfecta pentru a socializa si a sarbatori viata. El nu este privit doar ca un digestiv, ci ca o bautura care potenteaza gustul anumitor alimente. Cele mai potrivite alimente pentru a fi alaturate unui pahar de vin spumant sunt:
– diferite tipuri de sunca uscata;
– mini-sandviciuri;
– quiche;
– frittata;
– branzeturi usoare precum fontina;
– sparanghel alb;
– sushi.
De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca exista mai multe sortimente: dry, extra dry, iar fiecare in parte se potriveste cu anumite tipuri de mancaruri. Sortimentele dry sunt perfecte pentru branzeturi si carne uscata, in timp ce extra dry se asociaza cel mai bine cu mancarurile dulci si cele sarate.